31.12.2011

Pikantti pestoleipä

Raketteja odotellessa täällä ovat paukahdelleet viime aikoina pestopurkkien kannet... Pitää ehkä ottaa nyt pieni aikalisä, jotten ihan kyllästy tähän upean vihreään makutahnaan! :D Se, mikä kuitenkin hieman ärsyttää, on peston säilyvyys. Mikäli purkissa nyt ylipäänsä tohditaan avatun peston käytettävyydestä jotakin sanoa, printti lupailee peston säilyvän syömäkelpoisena jääkaapissa vain muutaman päivän ajan. Kuten tiedämme, on nämä säilyvyystakuut laskettu aika huimien varmuuskertoimien turvin, ja epäilemättä se pestopurkki säilyy ihan priimana paaaljon kauemminkin, etenkin jos varmistat, että pinnalle jää suojaava öljykerros. Mutta olisi kuitenkin huolettominta ja muutenkin mukavaa, jos putelin saisi tyhjennettyä viikon sisällä...

No, tuollainen puolinainen pestopurkki inspiroi minut leivontapuuhiin. Pestosämpylät kuulosti todella mainiolta idealta! Ja siltä se kuulostaa edelleenkin, mutta kaikista hyvistä aikeista huolimatta sämpyläni päätyivät jotenkin leipävuokaan yhtenä isona limppuna. Hah, kai sitä saa improvisoida kesken leivonnankin. :D Totuuden nimissä päädyin harhapoluille (lue vuokaleipälinjalle) siitä syystä, että keksin haluavani testata kuinka kääretorttumaisesti rullattu, pestolla voideltu leipä toimisi. Valitettavasti pestoa oli enää niin vähän jäljellä, että tuo kierteinen pestoraita katosi lähes näkymättömiin, eikä sitä leivän poikkileikkauksella juuri havaitse. Paitsi, jos tietää mitä etsiä. ;)


Tästä voinee erottaa hennon pestospiraalin... :)

Sämpylää tahi leipää, hyvää pyrittiin tekemään ja priimaa pukkasi tulemaan. Tämä leipä on kyllä hullun hyvää heti lämpimiltään, uunituoreena. Todella pehmeää ja maukasta! Ja rapealle pinnalle rouhimani cashewpähkinät paransivat settiä entisestään. Seuraavina päivinä makuelämys ei tosin yltänyt yhtä korkealle, varsinkin kun olin onnistunut säilyttämään leivän jotenkin todella typerästi kuoren pehmeyttäen. Leipäpalojen pyöräytys mikrossa kuitenkin palautti kiitettävästi leivontapäivän makufiilistä takaisin.

Tähän blogipostaukseen on myös hyvä päättää vuosi 2011. Ja onpa muuten ollutkin varsin mukava vuosi, toivottavasti sinäkin voit muistella sitä hyvillä mielin! :) Koska poikkeus vahvistaa säännön, olen tehnyt pienen uudenvuodenlupauksen, jonka tulen paljastamaan (ja jo osin lunastamaankin) luultavasti heti seuraavassa postauksessani...

Onnea uudelle vuodelle 2012!


Suosittelen erittäin painokkaasti peston kokeilua leivonnaisiin!
Periaatteessa se sopii mihin tahansa perustaikinaan,
poistat vain alkuperäisestä reseptistä suolan ja rasvan.

Pestoleipä / Pestosämpylät

2 dl vettä
20 g hiivaa
1 rkl fariinisokeria
2 dl sämpyläjauhoja

noin 3 dl sämpyläjauhoja
0.5 dl pestoa
(cashewpähkinöitä)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vispaa nesteen joukkoon fariinisokeri ja kaksi jauhodesiä. Peitä kulho ja anna taikinan kuplia 20 minuuttia. Lisää ja vaivaa joukkoon vähitellen loput jauhot ja viimeiseksi pesto. Kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikina leiväksi ja aseta voideltuun tai leivinpaperoituun leipävuokaan. Taikina sopii hyvin myös sämpylöiden tekoon. Kohota leipää tai sämpylöitä vielä hyvä tovi liinan alla. Jos haluat, voitele pintaa vedellä ja ripottele päälle rouhittuja cashew- tai muita pähkinöitä. Paista 225-asteisessa uunissa leipää noin 30 minuuttia, sämpylöille riittää noin vartti.


1 kommentti:

  1. Ihanaa leipää! Pesto sopii mainiosti leipien joukkoon. Muutenkin pesto on hyvää!:)

    Kaikkea hyvää tulevalle vuodelle!:)

    VastaaPoista