21.12.2011

Ohra-bataattilaatikko joulupöytään

Meidän perheen joulunvietossa on perinteisesti pärjätty kaupan valmislaatikoilla, mutta bataattilaatikon halusin tänäkin vuonna pyöräyttää etukäteen itse. Halusin nimenomaan ohraista purutuntumaa ja reilua jouluista maustearsenaalia, joten räätälöin reseptin oma-aloitteisesti, eri ohjeista vinkkejä yhdistellen. Olisin halunnut heittää joukkoon vielä sinihomejuustoakin, mutta koska kaikki joulupöydässä eivät juustosta välitä, jätin sen sikseen. Homejuustotuunauksen voi (ja aionkin) toki suorittaa omalla lautasellakin. Muita hyväksi todettuja tuunausideoita ovat garam masala -mausteseos tai pieni chilipotku!

Kuumakallet laitettiin jäähylle parvekkeelle.
Huomaa etummaiseen taiteilemani aaltokuvio!

Viime vuotisesta, hieman vetisestä bataattilaatikosta oppineena nesteen määrät olivat nyt paremmin kohdallaan. Tosin omaan makuuni ovat aika jymäkän tiiviit, ryynimäiset laatikot, joten ensi vuonna saatan vieläkin tiivistää tätä. Makeaa on, osan bataatista voisi ehkä korvata perunallakin. Ja ainiin, oli pakko pistää bataatin joukkoon jääkaapissa killunut yksittäinen porkkanakin. Siitä tuli mukavia väripilkkuja hieman vaaleamman oranssin bataatin joukkoon. :)

Itse kokattu joululaatikko on muuten kiva tuliainen joulupöytään, pikkujouluihin tai muihin sesonkiajan illanstujaisiin. Annos tehdään silloin tietysti kertakäyttöiseen foliovuokaan ja kanteen kirjoitetaan ja askarrellaan nätit etiketit ja tuoteselosteet. Tontut tykkää!

Tämmöinen simppelillä kannella varustettu kaveri riitti omaankin
pakastimeen joulunjälkeisiä aikoja odottelemaan ja ilahduttamaan.


Ohra-bataattilaatikko (iso satsi)

2 dl rikottuja ohrasuurimoita
5 dl vettä
0.5 tl suolaa
8 maustepippuria

1 kg bataattia
keitinvettä

8 dl maitoa
2-3 kananmunaa
1 tl suolaa
0.5 rkl fariinisokeria
0.5 tl kanelia
0.5 tl kardemummaa
0.25 tl inkivääriä
0.25 tl muskottipähkinää

Pinnalle korppujauhoja

Keitä ohrasuurimot kypsiksi (20 min) maustepippureilla ja suolalla maustetussa vedessä. Poista sitten pippurit. Keitä myös bataatti kypsäksi, kaada keitinvesi pois ja muusaa. Sekoita sitten huolellisesti bataatti, ohra sekä loput ainesosat mausteineen. (Älä kuitenkaan esim. riko kananmunia välittömästi kiehuvan kuuman bataatin joukkoon, ettei tuloksena ole munakokkelia.) Kauho isoon paistoastiaan tai useampaan pieneen, ja paista 175-asteisessa uunissa
1.5 tuntia. Laatikoiden pintaan voi ripotella korppujauhoja ja tehdä lusikalla tai haarukalla painokuvioita.

6 kommenttia:

  1. Enpä ole bataattilaatikkoon ikinä törmännyt, olisi kiva maistaa! Oma lempparini on ehdottomasti punajuurilaatikko, juurikin sinihomejuustolla tuunattuna. : P Herkkujentäyteistä joulun aikaa!

    VastaaPoista
  2. Canelia: Ei hitsit, punajuurilaatikko olisikin loistava uutuus meidän joulupöytään. Täydellinen värikin! :D Kivaa joulua sinullekin!

    VastaaPoista
  3. Hmm...Vaikuttaa kyllä todella herkulliselta! =) Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia Paula, lämpöistä joulua sinullekin! Eipä ole enää montaa yötä jäljellä... :)

    VastaaPoista
  5. Laatikoiden teko onkin tänään edessä. Nyt en kuitenkaan täksi jouluksi tee muuta kuin lanttulaatikkoa sekä imellettyä perunalaatikkoa. Bataattilaatikkoakin olen välillä tehnyt, ja hyvää sekin on. Ohrasuurimot olisikin bataattilaatikkoon varmasti kiva lisä. Saisi vähän purutuntumaakin.:)

    Hyvää ja maukasta joulua!:)

    VastaaPoista
  6. Kmsu: Juu, ohrainen bataattilaatikko, riisipohjainen porkkanalaatikko ja samettinen perunalaatikko... Ne ovat minun makuuni (vaikka makuja on tietysti monia). Erilaiset maut ja purutuntumat täydentävät toisiaan mukavasti. :)

    VastaaPoista