17.12.2011

Mousse à la rose - Ruusumousse

"Jos tää ois oikee prinsessa, niin tää varmaanki pukeutuis joka päivä vaaleanpunaseen mekkoon ja valkeisiin polvisukkiin. Ja sitte tällä ois tietty hurjan sievä kruunu ja silkkinauhasta sidottuja rusetteja hiuksissa. Ja jälkkäriks tää söis epäilemättä kermavaahtoa, joka maistuis ruusunkukilta..."

Mousse à la rose non pareille!
~Ruusumousse vertaansa vailla!

No, totuus on joskus tarua ihmeellisempää, ja välillä on ihan luvallista, jopa suositeltavaa, esiintyä hetki oman elämänsä pikku prinsessana. ;) Se ei edes vaadi ihmeitä, ainoastaan pullollisen ruusuvettä. Sopiva loraus sitä kermavaahdon ja rahkan seokseen ja a vot, ruusumousse on valmis! Nam! Kruunasin hienostelun tähtityllapursotuksilla ja nonparelleilla. Nämä nonparelliversiot muuten (syksyn Hollanninmatkalta) eivät ole kovia, hampaat rikkovia rakeita, vaan sulavat kivasti suuhun.

Niin, ja kaikkitietävänä pikkuprinsessana katson asiakseni tiedottaa valtakunnalleni, että minua ärsyttää kovasti se, että jopa alan ammattilaiset ääntävät sanan mousse ihan miten sattuu. Se lausutaan oikeaoppisesti mus, ei esimerkiksi mous, muush tai musee. Ymmärrän toki, etteivät kaikki ole opiskelleet ranskaa (kokin pitäisi kyllä silti osata lausua perusruokasanat), mutta silloin pitäisikin ymmärtää olla kikkailematta ja lausua sana kuten se kirjoitetaan (mousse) tai tyytyä käyttämään suomalaista vastinetta vaahto. Hyväksyn ehkä myös suomalaistetun version musse, vaikka joku voi kyllä silloin luulla, että puhut hiirulaisista. NIH!

Tässä on nyt sitä ruusuvettä.
Kustansi kohtuulliset 2 euroa.

Ruusumousse
2.5 dl kermaa (Flora kuohu)
250 g maitorahkaa
ruusuvettä
sokeria

Vatkaa kerma ja sekoita joukkoon maitorahka. Kaada sopiva loraus ruusuvettä ja makeuta sokerilla. Jos maltat, pursota mousse nätisti tähtityllan avulla tarjoiluastioihin. Koristele nonparelleilla.

Tämähän sopisi muuten vaikka
Roosa nauha -kampanjan kannatusjälkkäriksi. :)

2 kommenttia:

  1. Toin kesällä Tallinnasta ruusuvettä enkä ole toistaiseksi keksinyt ainoatakaan käytöä sille. Hyvä idea, maistuuko oikeasti ruusulta? :D mihinköhän muuhun tuota voisi käyttää.

    VastaaPoista
  2. No siinä mielessä vertailu "oikeaan ruusun makuun" on vaikeaa, ettei ole tullut kukkia pensaasta mutusteltua... Mutta juu, ruusun terälehdistähän se on uutettu, ja maku on sama kuin ruusunmakuisissa lokum-makeisissa.

    Käyttökohteita on runsaasti jälkkäriosastolla, oikeastaan ruusuvettä voi yhdistellä melkein mihin vain maitotuotteita sisältävään jälkkäriin: rahkat, vanukkaat ja vaahdot. Käytetään myös leivonnassa, esim. pikkuleivissä! Kreikasta kohti Lähi-Itää löytyy aimo kaupalla ideoita. Ja minullakin on blogiin pian tulossa jatkoa. ;) Tuosta putelista nimittäin riittää ihan kivasti, vaikkei se ihan niin konsentroitua ollutkaan kuin olisin luullut.

    VastaaPoista