3.11.2011

Suurenmoinen sitruunatorttu

Key lime pie on ollut leivontalistalla jo kauan. Ja samalla kirjoittamattomalla listalla on myös banoffee-kakku, tosin ehkä karpaloilla tai puolukoilla soveltaen. Molempiin tarvitaan kondensoitua maitoa, jota en ole aiemmin käyttänyt, mutta sainpahan vihdoin purkillisen tätä imelää tököttiä ostettua. :)

Vaan lime- ja banskuviritykset saivat väistyä sitruunaisen tortun tieltä, eikä vähiten siksi, että kaupassa OLI luomusitruunoita toisin kuin limejä. Ja luomuahan sen poikkeuksellisesti piti todellakin olla, sillä key lime pie -leivonnaisen tapaan halusin käyttää myös hedelmän kuorta (esim. Lidlin normisitruunapussissa kielletään kuoren käyttäminen ihan erikseen, mikä varmaan kertoo aika paljon...).


Ja maku... Mahtava yhdistelmä sitruunan raikkautta sekä kondensoidun maidon toffeemaisen makeaa täyteläisyyttä. Sitruunatorttu tarjoiltiin illanistujaisissa ja tämä oli kyllä sen sortin leivonnainen, ettei tarvinnut murehtia tykkäsivätkö vieraat vai ei. :D Santsikierrokset ja tyytyväisen mussutuksen lomasta pehmein äänin välitetyt kiitokset vakuuttivat tämän leipurin onnistumisestaan. Olisi pitänyt tehdä pellillinen, jotta olisi riittänyt seuraavalle päivällekin kunnolla! Ulkoisesti torttu on kuin rahkapiiraan ja juustokakun sekoitus, täytteen rakenne on ihanan tahmea, mutta kuitenkin leikkautuva.

Valokuvaamisen kanssa ei muuten mennyt ihan nappiin, vastaleivotun tortun unohdin kuvata, kameran olemassaolon muistin vasta kun oltiin mutusteltu ennakkoon pieni testipala (vainoharhainen tapani varmistaa, ettei ole vaikka mennyt suolat ja sokerit sekaisin...) ja piirakka oli tiiviin kelmun alla. No, laiska nappaa pikaotoksen kelmun läpikin, etenkin kun luulee vielä ehtivänsä ottaa kunnolliset palakuvat myöhemmin. Vaan eipä sekään nyt ihan niin mennyt, palakuvien ottamista tuumailin uudemman kerran vasta seuraavana aamuna, jolloin jäljellä oli enää hassunmuotoinen pikkujämäsiipale... :P

Elmukelmuvelmuilua.

Dagen efter.

Sitruunatorttu

Pohja
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2.5 dl vehnäjauhoja
0.5 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Sitruunatäyte
1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa (esim. Markomilk)
3 munaa
1 luomusitruunan kuori ja mehu

Vaahdota sokeri pehmeään rasvaan ja lisää sitten muna huolellisesti sekoittaen. Lisää sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet. Taputtele pohjataikina voidellun vuoan pohjalle. Sekoita täytteen ainekset huolella, kaada vuokaan ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile jääkaappiviileänä.

1 kommentti:

  1. Nam, näyttää herkulliselta! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista