5.11.2011

Muskottipähkinäinen punajuurisosekeitto

Syyssesonkiin sopii loistavasti punajuuresta vaikkapa perunan kaverina keitetty sosemainen soppa. Juuresten ja mukuloiden kuoriminen ja kypsymisen odottelu nyt ovat vähän tylsiä juttuja, mutta lopussa kiitos seisoo. Ja purppurainen väri jaksaa ilahduttaa joka kerta! Tämä keitto saa makua erityisesti muskottipähkinästä, joka on jatkoa henkilökohtaisella maustematkallani. Semmoisille tripeille kahden maustemitallisen määrillä ei kuitenkaan päästy... Mukaan maustamiseen mahtui myös timjaminoksia ja laakerinlehtiä, jotka muistin viimesyksyisen, unohtumattoman insidentin viisastamana poistaa kattilasta ennen soseutusta. :D


Punajuurisosekeiton kanssa tuli myös kokeiltua eri ateriakerroilla useita eri lisukevaihtoehtoja. Pinnalle ropsautettiin yhdellä kerralla soijaruokakermaa, toisella maustamatonta jugurttia ja kolmantena sitruunalla maustettua balsamikastiketta (Gourmante). Maustamattoman jugurtin pieni happamuus toimi todella kivasti sosekeiton kanssa. Ja ainiin, jos jääkaapista vaan sattuu löytymään jokin juustokimpale, kannattaa höyryävän keiton joukkoon kipata pieni keko juustokuutioita! Aurajuusto olisi ihan ykkönen, mutta omana uhrinani sekaan päätynyt Polar yllätti sekin iloisesti. Kuvitelkaa ne ihanasti sosekeitossa pehemenneet ja lämmenneet juustopalat... :)

Om nom nom... Juustokuutioiden kera.

Punajuurisosekeitto

650 g punajuuria
500 g perunoita
1 rkl hunajaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
2 laakerinlehteä
2 oksaa timjamia
2 mm jauhettua muskottipähkinää
0.5 tl suolaa
0.5 tl pippuria
noin 7 dl vettä
1.5 dl soijaruokakermaa (tai vastaavaa tuotetta maidosta tai kaurasta)

Kuori ja paloittele punajuuret ja perunat kattilaan. Lisää kattilaan sopivasti keitinvettä sekä kaikki reseptin mausteaineet. Anna padan porista kunnes punajuuret ja perunat ovat kypsiä. Punajuurten kypsyminen kestää kauemmin, joten ne kannattaa pilkkoa perunaa pienemmiksi paloiksi asian kompensoimiseksi. Poista laakerinlehdet sekä timjaminoksat, ja aja keitto tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella. Tarkista maku (suola ja pippuri) ja nesteen määrä. Lisää valitsemasi ruokakermavalmiste, kuumenna keitto höyryäväksi ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti