17.11.2011

Mokkainen vadelmatäytekakku isukille

Olipas kiva päästä vapain käsin ideoimaan klassista kunnon täytekakkua! Runsaudenpulasta huolimatta hallitsin itseni juuri ja juuri, eikä kakusta tullutkaan glögillä kostutettua suklaapohjaista vadelmilla, mustikoilla ja appelsiinimarmeladilla täytettyä ja sitruunaisella ja kahvinmakuisella kermalla kuorrutettua persoonallisuushäiriötä. :D

Maltti on valttia ja yksinkertainen on kaunista. Myöskään makuja ei saa olla liikaa. Kunniapaikalle nostin sitten vadelman, sillä pakkasessa oli vielä yksi reipas rasiallinen makeita metsävadelmia. Kostutukseen sitten luonnollisesti vadelmamehua, ja kerman ryydittämiseen tuorejuustoa. No, joku twisti piti tietysti saada, ja maustin puolet kuohukermasta (lue maitopohjaisesta kuohukasvirasvavalmisteesta) pikakahvijauheella, johon vielä lisäsin hieman kaakaojauhetta riittävän tummana erottuvan värin saadakseni.


Mitä siis saatiin? Mokkainen, mutta vadelmaisen raikas täytekakku. Klassinen, mutta kuitenkin piristävä uusi versio normikermakakusta. Tykkäsin, ja mikä tärkeintä, myös isä tykkäsi. Kolmen palan verran jo juhlapäivänä! Eli, kuten ehkä arvasitkin, kakulla juhlistettiin ja muistettiin isukkia isänpäivänä 13.11.2011. :)

Kakkupohja paistui pienessä sydänvuoassa.
Vastaa noin 20 cm pyöreää irtopohjavuokaa.


Mokkainen vadelmatäytekakku

Sokerikakkupohja 20 cm vuoka, 3 kerrosta
(2.5 dl) 4 munaa
(2.5 dl) sokeria
(2.5 dl) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Riko kanamunat (4 kpl) lasiin ja ota vielä kaksi samanlaista lasia, joista toiseen mittaat kananmunien tilavuuden verran sokeria ja toiseen jauhoja (+ leivinjauhe). Vatkaa huoneenlämpöiset munat sokerin kanssa vaahdoksi, ja siivilöi ja sekoita taikinaan sitten kuivat aineet. Kaada voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 175-asteisen uunin alaosassa 30-40 minuuttia, varmista kypsyys tikulla. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.

Kahvi-vadelmatäyte
4 dl vadelmia (villejä metsävadelmia pakkasesta, nam)
1 prk (2.5 dl) vispautuvaa "kermaa" (Flora kuohu)
sokeria + 1 tl vaniljasokeria
1 pkt (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl pikakahvijauhetta
0.5 rkl kaakaojauhetta
1 dl vadelmamehua (kostutukseen)

Vispaa kerma ja mausta se vaniljasokerilla ja sokerilla. Notkista tuorejuusto ja kääntele se rauhallisesti kerman joukkoon. Erota puolet tuorejuusto-kermaseoksesta ja mausta se pikakahvi- ja kaakaojauheella (murskaa tarvittaessa pikakahvimurut hienoksi jauheeksi pienessä muovipussissa).

Kokoa kakku jo täyttövaiheessa suoraan tarjoiluastialle. Aseta pohjalevy kakkulautaselle, kostuta mehulla ja levitä kahvinmakuista kermaa kakkupohjan keskelle ja maustamatonta versiota renkaana kakun ulkoreunalle (huomioi kerman riittävyys ja käytä ensimmäiseen täytekerrokseen noin kolmannes!). Ripottele kerman päälle tasaisesti kolmannes vadelmista, ja painele ne kevyesti ikäänkuin upoksiin. Toista sama juttu toisen täytevälin kanssa. Asettele lopuksi vielä viimeinenkin kakkupohjan levy paikoilleen, ja kostuta sekin. Levitä sitten pintaan tasainen kerros maustamatonta kermaa ja pursottele loput kahvinmakuiset kermat nätisti ulkokehälle. (siivoa myös kakun ulkoreunan täyteväleistä mahdollisesti pursuvat kermat veitsen tai pikkulusikan avulla.) Sitten vain kakku jääkaappiin mehustumaan! Koristele pinta vielä vadelmilla juuri ennen tarjoilua.

Toinen täyteväli: normia ja kahvinmakuista kermaa.

Toinen täyteväli: vadelmia, vadelmia, vadelmia.

2 kommenttia:

  1. Kaunis kakku, ja varmasti maultaankin hyvä!:)Kiva vaihteeksi kakussa tuollainen reuna, että kakkupohjat näkyvät eikä ole kermalla piilotettuna.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kmsu! Tykkään tosiaan jättää kakkupohjan reunat mieluusti näkyviin. Enkä vähiten siksi, että on traumaattisia kokemuksia ja pettymyksiä monen sentin kermareunuksella varustetuista kakuista. Pahimmillaan yli puolet leikatusta kakkupalasta on ollut muovinmakuista kermaa. :P

    VastaaPoista