14.10.2011

Sienitäytteinen jauhelihamureke "saltimbocca"

Viime viikonloppuna uuni lämpesi leivonnaisia varten, joten ajattelinpa tehdä samoilla lämmöillä varsinaisen ruuankin. Menu rakentuikin sitten lihamurekkeen ympärille, joka sai suppilovahverotäytteen. Mutta ei siinä vielä kaikki, koetan kovasti saada viimeiset yrtit parvekkeelta käyttöön syksyn tieltä (ja kyllä, olen jo korjannut yrttisatoa sekä pakkaseen että kuivattuna maustehyllyyn), ja päätinpä tehdä murekkeille vielä saltimbocca-tyyppisen (kirjaimellisesti italiasta suomentaen hyppää suuhun) kääreen. Eli murekkeiden pinnalle hyvä määrä salvian lehtiä ja kaiken kruunuksi amerikan pekoni -fileesiivuja pienellä savunmaulla.Tuli muutes hyvä sunnuntaipäivällinen! Ruoka oli jotenkin tosi uutta ja mielenkiintoista, tämänlaista settiä ei ole tainnut tulla paljoa harrastettua. Jo jauhelihavalinta oli uusi, käytin 80-20 sika-nautaa, jonka ajattelin passaavan hyvin pekonin ja salvian kanssa. Epäilin vähän mitä suomalaiset metsäsienet, tässä tapauksessa suppikset, tykkäisivät salviasta, mutta on noita näytetty yhdisteltävän mitä nyt nettiä selailin. Eikä mielestäni ollut mitään makuristiriitaa, tosin tällä tavoin murekkeessa asemoiden suppikset ja salvia eivät ole suoraan tekemisissä toistensa kanssa, eikä vaaraa salvian ylivallitsevuudesta suppisten ohi ole. Päinvastoin, melkein juhlallisen herkullinen kahden jujun mureke tästä tuli. Mikään ei toki estä toteuttamasta halutessaan vain joko sienitäytettä tai saltimbocca-makustelua. :)

Otin aika innokkaasti murekekuvia, kun kerrankin oli aikaa vaihekuviin (siis etukäteen, valmisteluvaiheessa, jolloin uunissa olivat muut leipomukset). Kuvausaiheena nämä pötkylät ovat kuitenkin aika haastavia, ei ehkä kauneinta, mitä keittiöstä noin keskimäärin löytyy... Kuvakulmasta riippuen otoksessa näytti olevan milloin mitäkin kikkareita, koppakuoriaisia tai marsuja. :D

Uno...

... dos...

... tres!

Sienitäytteinen jauhelihamureke pekoni-salviakääreessä

800 g jauhelihaa (sika-nauta, 80-20)
1 dl korppujauhoja
2 dl piimää
1 muna
0.5-1 tl suolaa
0.5-1 tl mustapippuria
120 g amerikan pekoni filee
10-16 salvian lehteä
haudutettua suppilovahverosilppua

Mittaa ja sekoittele korppujauhot, piimä ja muna ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää jauheliha ja mureketaikina on sekoittamisen ja hetken odottelun (korppujauhot turpoavat) myötä valmis. Ota sitten noin puolet taikinasta ja muotoile pohjat kahdelle murekepötkölle. Painele murekepohjiin pieni syvennys, johon laitat sienitäytteen (valmiiksi haudutettuja, pilkottuja metsäsieniä). Mikäli sienissä on esim. pakastamisen takia kosteutta, on hyvä idea sekoittaa ne pieneen määrään mureketaikinaa ja ripsauttaa joukkoon vielä hieman korppujauhoja. Itse tein näin ja täyte sai juuri sopivan koostumuksen. Peitä murekepohjien syvennyksiin aseteltu sienitäyte lopulla mureketaikinalla ja nipistele reunat yhteen. Asettele sitten murekkeiden pintaan salvian lehtiä ja pekonisiivuja. Paista sitten 200 asteessa 50 minuuttia. Peitä tarvittaessa foliolla osaksi paisto-ajasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti