12.10.2011

Sienipiirakka: vaaleaorakas

Syksyn sienisatona on täällä nautiskeltu lähinnä kantarelleja ja suppilovahveroita, mutta olivatpa sienestäjät löytäneet satsin vaaleaorakkaitakin. Onhan näitä syöty aiemminkin, mutta täytyy tunnustaa, etten oikein muistanut mille kyseiset sienet maistuvat.

Vaaleaorakkaatkin ovat helppoja ruuanlaittosieniä, vaativat vain huolellisen hauduttelun kitkerän maun poistamiseksi. Mökkisienet pääsivät piirakan somisteeksi, ja niiden maku oli kyllä aivan valloittava. En tosin tiedä miten sitä kuvailla tai mihin verrata. Sipulien kanssa haudutellen paistellut sienet olivat niin maukkaita, että hyvä ettei tullut popsittua niitä sellaisenaan!


Sienipiirakka: vaaleaorakas

Pohja (rapea!)
2 dl grahamjauhoja
1.5 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia
1 muna
2 rkl vettä

Täyte
vaaleaorakkaita (tai muita metsäsieniä)
50 g sipulikuutioita
2 munaa
1 prk kermaviiliä
0.5 tl suolaa
0.25 tl valkopippuria
pari oksaa tuoretta timjamia

Nypi jauhot ja margariini murumaiseksi seokseksi. Lisää sitten muna ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele voideltuun vuokaan ja laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Pilko sienet ja sipuli. Hauduta sienistä vesi pois pannulla, kuullota sitten joukossa myös sipuli ja ripsauta sekaan hieman suolaa. Sekoita kulhossa munat, kermaviili, mausteet ja timjaminoksista riivityt lehdet. Levitä sieni-sipuliseos piirakkapohjalle ja valuta sitten päälle myös kermaviilitäyte. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

6 kommenttia:

  1. Vaaleaorakkaat ovat kyllä tosi hyviä ruokasieniä! Ihan liian vähän näkee reseptejä niistä.

    VastaaPoista
  2. Totta turiset Paula. Tuskin maltan odottaa seuraavaa kertaa kun saa taas herkutella vaaleaorakkailla.

    VastaaPoista
  3. En ole koskaan syönyt vaaleaorakkaita, viime sienireissulta tosin löysimme yhden, ehkä ensi vuonna löydän tarpeeksi maistiaisiksi ;)

    VastaaPoista
  4. Satu: Tuo taitaa tosiaan olla keskeinen ongelma vaaleaorakkaan keruussa, kun sieni tahtoo esiintyä vain parin hassun sienen ryppäissä. Ei siitä vielä soppaa, piirakkaa tai paljon muutakaan synny, jos ei löydä tarpeeksi montaa esiintymispaikkaa! :D Mutta toivottavasti pääset viimeistään ensi syksynä maistelemaan, on se sen verran maukasta herkkua!

    VastaaPoista
  5. Tänä vuonna niitä tuntui kasvavan isoissakin ryppäissä.
    Tuolla on kuva sienijonosta, joka selvästi kasvoi tuon kuusen juurta seuraillen, ja siitä sain reilu viisi litraa orakkaita. Seuraavaksi ajattelin kokeilla niitä risottoon.

    VastaaPoista
  6. sauvajyvänen: Vautsi, aika apajan löysit! :D Tulee myös varmasti maistuvaa risottoa... kelpaisi mullekin.

    VastaaPoista