25.10.2011

Pizza bianca (1) suppis- ja (2) perunatäytteellä

Pizza bianca, eli valkoinen pizza, tarkoittaa ilman tomaattikastiketta valmistettavaa leiviskää. Punertavan värin sijaan syntyykin vaalea kaunotar, kun tomaatti korvataan maitotuotteilla tai vaikkapa pestolla. Minä sipaisin pizzan päälle ruohosipulilla maustettua tuorejuustoa ja kokeiltiinpa kahta uutta täytevaihtoehtoakin: toiseen pizzaan suppilovahveroita ja toiseen ohueksi viipaloitua perunaa rosmariinilla maustaen.

Tilasitsä pottua...

... vai ehkä suppiksia?

Både och!

Tulikin onnistuneet pizzat, makumaailma oli erilaisuudessaan viehättävä, erityisesti perunapizza (jota olenkin monessa blogissa nähnyt kokeiltavan) yllätti positiivisesti, tätä tulee varmasti tehtyä jatkossakin. Ja se ihana rosmariinin aromi, sekä tuoksuna että makuna! Perunan kanssa on olennaista leikata riittävän ohuita viipaleita, jotta raaka peruna ehtii kypsyä. Vähän jänskätti kuinka tuon kanssa käy, mutta tuloksena oli juuri sopivan kypsä mutta kiinteä pottu (ja kuoret on mukana nekin, hei). Hassua miten tomaattikastike on niin vakiintunut osa pizzan identiteettiä ja konseptia, kun kuitenkin tässä tuli todistettua, että esimerkiksi yrttituorejuustolla saadaan ihan erilainen mutta yhtä herkullinen makukokemus. Variointi kannattaa!

Pizzapohjan kanssa kikkailin sen verran, että käytin perusvehnäjauhojen sijaan sämpyläjauhoja. Ja heitin sekaan pari ruokalusikallista seesaminsiemeniä. Uunipellin annoin lämmetä etukäteen uunissa, ja tämän sekä edellä mainittujen ainesosavalintojen yhteispelinä saatiin mukavan rapsakat pizzapohjat! Vielä kun olisi ollut aikaa nostattaa pizzapohjia molemmissa vaiheissa riittävän kauan... mutta tiedätte varmaan työpäivän jälkeisen arki-illan aikarajoitteet...

Ennen.

Jälkeen.

Loppukaneettina vielä sellainen sivuhuomio, että tämähän on nyt vähänkuin sitä kamalaa kasvisruokaa, josta niin paljon puhutaan ja jota kaikelle kansalle väkisin koetetaan tuputtaa... siis jopa raukoille koululaisille. In other words... minua ärsyttää paraikaa käytävän kasvisruokakeskustelun sävy. Kyllä ihan normaalin sekasyöjäihmisenkin normiruokavalioon kuuluu paljon ruokia, joissa ei välttämättä ole lihaa tai muita eläinperäisiä tuotteita, eikä asiasta ole tarvinnut ennen meuhkata ja vauhkota protestimielessä. Ei siis tarvita erityistä kasvisruokakorvamerkintää isojen huutomerkkien kera, varsinkaan kun se jostakin syystä käsitetään niin usein negatiivisena. Järki käteen, porkkanat soppaan ja lusikka suuhun. :D

Pizza bianca kahdella tapaa

Pizzapohja
(2 pyöreätä, koko pellin valtaavaa pizzaa)

2 dl vettä
0.5-1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
5 dl sämpyläjauhoja (korvaa muutama ruokalusikallinen sesaminsiemenillä)

Lämmitä vesi ja sekoita kuivahiiva siihen. Lisää suola, öljy ja jauhot. Kohota kulhossa, liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, ja taputtele ja kaulitse sitten reilun pyöreiksi pizzapohjiksi. Peitä liinalla täytteiden valmistelun ajaksi.

Suppilovahverotäyte

ruohosipulituorejuustoa
suolattuja, haudutettuja suppilovahveroita pilkottuna
(tai muita metsäsieniä)
ruohosipulia
timjamia
juustoraastetta

Perunatäyte

ruohosipulituorejuustoa
raakaa perunaa erittäin ohuina viipaleina
rosmariinia hienonnettuna
juustoraastetta

Voitele pizzapohja tuorejuustolla ja lisää sienet tai perunaviipaleet ja ripottele yrtit sekä juustoraaste päälle. Määristä summittaista arviota antanee se, että itselläni oli käytössä 200 g paketti sekä tuorejuustoa että juustoraastetta. Molempia jäi kahden pizzan täyttämisen jälkeen yli. Paista pizzoja mieltymysten mukaan 200-250 asteessa 10-15 minuuttia. Pohjan rapeutta voi lisätä lämmittämällä uuninpellin ennen pizzan paistamista.

Maistui vielä "dagen efter". Tai oikeammin flera dagar efter... :D

2 kommenttia:

  1. Varmasti herkkuja molemmat, etenkin tuo perunainen pizza! :)

    VastaaPoista
  2. Yep yep, kaikki vaan ennakkoluulottomasti pottuilemaan pizzalle! :D

    VastaaPoista