27.10.2011

My Fair(trade) lady Tea Loaf

Ulkomaisissa blogeissa on monesti tullut vastaan tea loaf, joka tarkoittaa teehen leivottavaa kahvikak... ei vaan teekakkua. Very ladylike! Tarkasti suomennettuna nimike kääntyisi teeleiväksi, mutta meillähän on kahtakin erilaista leivonnaista, mihin tuolla nimellä jo viitataan (skonssit ja sitten ne yläasteen köksäntunnilta tutut sämpylän ja rieskan pikaisesti valmistuvat välimuodot). Teekakku on omasta mielestäni ensihätään paras suomennos: leivonnainen paitsi valmistetaan teetä nesteenä käyttäen, mutta se myös maistuu mukavasti teekupposen ääressä. Niin, ja teen lisäksi tea loaf sisältää yleensä kuivattuja hedelmiä, ja sitä voidaan maustaa talvisilla ja jouluisillakin mausteaineilla.


Nyt (24.–30.10.2011) vietetään muuten Reilun kaupan viikkoa, ja kakkua kostuttikin reiluuden kestävät kriteerit täyttävän sertifikaatin ansainnut Forsmanin veriappelsiinilla maustettu Rooibos, eli kofeiiniton punapensastee. Yleensä tea loaf leivotaan perusteelehtiteehen, mutta mikään ei estä sinuakaan valitsemasta juuri omaan makuusi sopivaa vaihtoehtoa. Itse tuumasin, että tämä tee maistuisi kivasti kuivahedelmien kaverina, enkä mennyt ollenkaan vikaan! Kakku on juuri sellainen syksyisen illan mutusteluun sopiva herkkupala. :) Maku kohdallaan, mutta koostumus on kyllä aavistuksen kuivan puoleinen. Teen ja kuivahedelmien makumaailmaa voisi jatkossa soveltaa hieman mehukkaampaan kuivakakkureseptiin.

Reseptin taustoittajana hyödynsin goodtoknow-sivustolta löytyvää reseptiä Moira Young's tea loaf cake. Alla suomalaisiin mittoihin ja aineksiin muunnettu sekä muutenkin hieman sovellettu versio. Sokerin määrän voit säätää oman makusi mukaan minun ei-niin-makean 1.5 ja alkuperäisen reseptin 2.5 dl välille.

Yksi suosikkiteemauistani!


Tea loaf - Hedelmäinen teekakku

2.5 dl teetä
2.5 dl kuivattuja hedelmiä ja rusinoita
1.5 (-2.5) dl sokeria
1 tl inkivääriä (tai piparkakkumaustetta)
1 muna
2.5 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
1 dl sämpyläjauhoja

Keitä tee ja lisää siihen heti kuivahedelmät, sokeri ja inkivääri. Anna jäähtyä kokonaan. Sekoita sitten joukkoon huolellisesti muna sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lusikoi taikina öljyttyyn leipävuokaan ja paista 180 asteessa noin 50 minuuttia. Leivonnainen tiedottaa olevansa viittä vaille kypsä kun uunista lehahtaa ihana tuoksu. Testaa kypsyys hammastikulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti