10.10.2011

Karpaloleipä aamiaispöytään

Syyskuussa leivottu rukiinen puolukkaleipä oli niin herkullista, että lokakuulle muokkasin alkuperäistä Kodin Pellervon reseptiä (sivun alaosassa) vielä pidemmälle. Puolukat vaihtuivat karpaloiksi, ruishiutaleet kauraksi ja lisäsinpä leivonnaiseen vaniljaista makua kahden vaniljasokeriteelusikallisen verran. Leipä on vähintäänkin yhtä hyvää kuin puolukkainen versio, täydellistä aamiaisella!


Leivän rakenne on koukuttava. Ihanan rapea kuori, pehmeän makeahko sisus ja pirskahtelevat karpalot... Seuraavalla kerralla taidan kokeilla miten taikina käyttäytyy, jos sen lusikoi muffinin kokoisiksi keoiksi joko muffinipellille tai suoraan leivinpaperoidulle uunipellille. Taikina on aika jäykkää, ja paras kohta (ainakin minusta) oli tuo vapaasti paistuva, röpelöinen ja rapsakka yläpinta. :P Kippasin karpalot mukaan jäisinä ja ne käyttäytyivät hienosti taikinassa: osa säilyi täysin kokonaisina ja tuoreen näköisinä, toiset taas muuttuivat hieman kuivatun karpalon suuntaan ryppyisiksi (katso kuva). Om, nom, nom...

Vasurissa pilkistelee esimerkki täysin kokonaisena säilyneestä karpalokaverista, kun taas oikealla näkyy rusinamaisesti rypyttynyt yksilö. Jännittävää!

Karpaloleipä
(1.5 litran leipävuokaan)

1 dl kaurahiutaleita
4 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1.5 rkl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
0.5 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl karpaloita
4 dl piimää
0.5 dl (oliivi)öljyä

Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita huolellisesti. Lisää joukkoon sitten fariinisokeri, vaniljasokeri, karpalot, piimä ja öljy ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Öljyä (tai leivinpaperoi) leipävuoka ja lusikoi taikina siihen. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 1 h 15 min.

Liekö muuten alitajunta tehnyt tepposet, ostin juuri elämäni ensimmäiset punaiset housut (aikuisiällä). No, eivät sentään olleet kirkuvan punaiset vaan aika tummat viininpunaiset sammarit... ja siis jälkeenpäin ajatellen aika
saman sävyiset kuin uunin tummentamat karpalot.
Siitäkö se idea sitten (tiedostamatta) lähti? :D

4 kommenttia:

  1. Kiitos, kiitos, Katarina/Hovkonditorn, vähän kyllä harmitti, etten malttanut ottaa kuin pikakuvia ekan palan poikkileikkauksesta. Ajatuksena oli palata kuvailuun loppuleivän kanssa myöhemmin, mutta se olikin kadonnut jonnekin alta aikayksikön... :)

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköistä!:P Täytyykin pitää tämä ohje mielessä, kun nyt noita karpaloitakin on pakastimessa. Ja mikseipä puolukkaistakin versiota voisi tehdä.:)

    VastaaPoista
  3. Kmsu: Kannattaa kokeilla, yllätyin kuinka kivasti karpalot toimivat leivonnaisessa! Karpalofanin unelma. :)

    VastaaPoista