1.10.2011

Hapanleipä... jauhopeukalon kodinonni?

Ruishapanjuuri, joka majailee jääkaapissani, pääsi nyt toista kertaa tositoimiin (neitsytmatkasta enemmän siemenruisleipä-postauksessa). Tällä kertaa leivässä on ruista noin kolmasosa jauhoista, ja leipämausteista rakkain, fenkoli, on palannut jälleen kuvioihin. Muutaman lusikallisen heitin myös auringonkukansiemeniä, mutta noin pienellä määrällä ne jäivät aika harvinaisiksi herkuiksi... Viimeksi oli mielestäni liikaa siemeniä, nyt liian vähän... Kolmas kerta toden sanoo? :)


Poikkileikkauksessa bongattavissa yksi auringonkukansiemenkin!

Leipäreseptin mittasuhteissa, leivonta- ja paisto-ohjeissa käytin apuna Meidän keittokirjan (Tammi, 2009) hapanleipäohjetta, johon olenkin todella, todella tyytyväinen. Pelkällä hapanjuurella nostaminen onnistui nyt erinomaisesti ja valmis leipä oli hurjan hyvää. Rakenne on mielestäni juuri niinkuin pitääkin! Tuo on muuten aivan mahtava kotikokin perusopus tuo Meidän keittokirja, sieltä löytää yhtä lailla arjen perusreseptit, kokkailun klassikot kuin vähän erikoisemmatkin reseptit... Ja ravintotietoa ja muuta keittiössä hyödyllistä oheismatskua... Sopisi siis paitsi pesästä lentävälle nuorelle ekaksi keittokirjaksi myös puolihifistelevälle kotikokkimestarillekin. ;)


Hapanleipä 1 kpl
Mittasuhteissa ja leivonta- ja paisto-ohjeissa apuna on käytetty
Meidän keittokirjaa (Tammi, 2009).

1. päivä
0.5 dl ruishapanjuurta
0.5 dl + 0.5 dl ruisjauhoja
0.5 dl + 0.5 dl haaleaa vettä

Sekoita taikinajuuri ja puoli desiä vettä sekä ruisjauhoja. Peitä kulho kelmulla tai muovipussin avulla, mutta kuitenkin niin että jätät pienen ilma-aukon. Jätä kulho huoneenlämpöön noin 5 h ajaksi.
Lisää ja sekoita taas puoli desiä vettä ja ruisjauhoja, peitä ja anna seistä huoneenlämmössä 8-10 h, esimerkiksi yön ylitse.

2. päivä
2.5 dl haaleaa vettä
0.5 rkl suolaa
0.5 rkl hunajaa
(1 rkl fenkolinsiemeniä)
(3 rkl auringonkukansiemeniä)
1.5 dl ruisjauhoja
noin 5.5 dl vehnäjauhoja

Sekoita ensimmäisen päivän takinanalkuun loput ainekset (itse tykkään hienontaa fenkolinsiemeniä hiukkasen pienemmiksi morttelissa ja toisaalta liottaa auringonkukansiemeniä vesitilkassa). Alusta taikinaa 5 minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsipelillä. Kohota leivinliinalla peitetyssä kulhossa 1 h.
Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja kohota toinen tunti. Muotoile taikina sitten leiväksi leivinpaperoidulle pellille ja kohota liinan alla vielä 45 minuuttia. Koristele halutessasi viilloilla.
Paista ensin 250 asteessa 10 minuuttia. Laske lämpötila 225 asteeseen ja jatka paistamista vielä 30-35 minuuttia. Jäähdytä leipä ritilällä, sitä peittämättä, jotta kuori säilyy rapeana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti