5.10.2011

Eläinten viikko & temperamenttinen suppilovahverokeitto

Suomessa 50-luvun lopulla lanseerattua, vuosittain vietettävää Eläinten viikkoa juhlistetaan 4.-10.10.2011, ja mikäpä olisikaan parempi ajankohta uhrata ajatus tai pari eläinravinnolle? Olen itse kaikkiruokainen, ja ruokavaliooni kuuluvat kohtuudella myös liha, kana, kala ja esimerkiksi maito ja kananmunat. Se miten nämä on tuotettu, on asia, johon vaikuttamisen koen osin aika hankalaksi, mutta se ei toki ole mikään syy lyödä koko hommaa läskiksi... pun intended. ;) Luomut ja muut lappumerkit ovat monisyisiä ja ristiriitaisia juttuja, mutta toisinaan löytyy helppojakin ratkaisuja omilla valinnoilla vaikuttamiseen. Riistan, kalan, kasvisten, yms. luonnon antimien lisääminen on esimerkki näistä. Ja ajatellaanpa nyt vaikka syyssesonkia, eipä paljon harmita, että lautasella on tänään pihvin sijasta suppissoppaa! Nam! Hyvää, herkullista ja ravitsevaa! Aiheesta lisäluettavaa, ja muuten myös mukavia reseptejä, löytyy Animalian Vapauta valinnoilla! -sivuilta.


Ja sitten päivän reseptin kimppuun... Joku pieni ääni on neuvonut suomalaisia metsäsieniä, toisin sanoen mökkituliaisia, valmistaessa pitäytymään perinteisissä ja miedoissa mauissa. Arvostan näitä raaka-aineena niin paljon, että on ollut tärkeää saada nimenomaan se sienen oma maku päärooliin. Vähitellen olen uskaltanut hieman kyseenalaistaa tuota sinnikästä ääntä, ja olen rohkaistunut uudenlaisiin makuyhdistelmiin, mitä tulee kantarellien ja suppisten tuhoamiseen. Vähän silti pelotti mitä tuleman pitää, kun ryhdyin soveltamaan omaa versiotani Maku.fi-sivuilla bongatusta tulisesta suppilovahverokeitosta. Arvelutti, josko tomaattinen ja chilinen makumaailma peittäisi suppisten maun, ja metsän herkku menisi ihan hukkaan...

Vaan onneksi uskalsin haastaa ennakkoluuloni! Suppilovahverot maistuvat kyllä sopassa, itseasiassa ne esiintyvät siinä todella edukseen. Keitto on ihan huippuhyvää, täydellinen sateisen harmaan syyspäivän piristäjä ja lämmittäjä! Maut ovat todella kohdallaan ja täysjyväohran lisääminen tuo annokseen sopivasti ruokaisuutta ja lisäpurutuntumaa. Olin muuten niin laiska, etten paloitellut sieniä lainkaan... No, suppikset ovat kuitenkin kohtuullisen pieniä kavereita, vaikka onhan niissä aika pitkä tuo varsi osassa. Mutta pureskelu on vaan hyväksi, tekee nannaa ruuansulatuksenkin kannalta ja onhan se kivaakin... tai jotain. :D

Syksyn sieniruokien ei tarvitse aina olla vaaleita tai haaleita!
Joskus pieni potku on paikallaan. :)


Tomaattinen suppilovahverokeitto (tai -muhennos)
4 annosta

200 g suppilovahveroita (puhdistettuna ja pilkottuna)
50 g sipulikuutioita
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl tulista chilikastiketta
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
muutama timjaminoksa
500 g paseerattua tomaattia
5 dl vettä
1 dl täysjyväohraa
hieman Maizenan suurustetta
(Tarjoiluun: Bulgarian jugurttia + voileipäkeksejä)

Hauduta sienistä neste pois, ja kuullota sitten sienien joukossa sipulikuutiot. Lisää joukkoon kaikki mausteaineet, riivi mukaan myös lehdet timjaminoksista ja kumoa perään myös paseerattu tomaatti sekä ainakin puoli litraa vettä. Kun keitto on kuumennut kiehuvaksi, voit lisätä ohran, joka kypsyy noin kahdeksan minuutin keittelyllä (tarkista pakkauksesta). Tarkista sitten maku sekä nesteen määrä, ja lisää halutessasi hieman suurustetta, itse pärjäsin noin vajaalla ruokalusikallisella. Lohkaise annosten päälle lusikallinen Bulgarian jugurttia sekä mausteinen voileipäkeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti