10.9.2011

Tuplabasilikalohi... Mmmmmm...

Parvekebasilika, jota lähdin keväällä kasvattamaan ruokakaupan heviosastolta ostetusta yrttipuskasta, meinasi jättää leikin kesken heti alkuunsa. Sopeutuminen uuteen ruukkuun, multaan ja valo-olosuhteisiin sujui heikonlaisesti ja vain yksi hento oksanpätkä jäi eloon ensimmäisten viikkojen jälkeen. No, jäljelle jäänyt sissi kuitenkin voimistui ja kesän aikana se on haaroittunut ja kasvattanut lehtiä pakastimeen säilöttäväksi asti. Kukkiakin se on yrittänyt kovasti, ja minä taas olen yrittänyt pysyä perässä napsimassa kukanalkuja pois, jottei voimia menisi hukkaan kukintaan.


Basilikaa on tullut käytettyä eniten tomaattiruokiin, -kastikkeisiin ja salaatteihin, varsinkin mozzarellan kaverina. Basilikaa voi kokeilla myös esimerkiksi lohen maustamisessa. Lähdinkin testaamaan tuplaten, kahdesta suunnasta basilikalla ateriaa maustaen. Silppusin basilikaa uunilohen päälle ja toisaalta hieraisin morttelin avulla viileän basilika-kermaviilikastikkeen lohen kanssa nautittavaksi. Ja maistuva yhdistelmä lohesta ja basilikasta tulikin. Kermaviilikastike oli myös todella hyvää, se sopii monen muunkin annoksen piristämiseen tai vaikka leivän tai kasvisten dipiksi!


Tuplabasilikalohi

Basilika-kermaviilikastike

tuoretta basilikaa
1 tl oliiviöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
0.5 tl sokeria
mustapippuria
liemikuution palanen (pelkkä suolakin käy)
1 prk kermaviiliä

Hierrä kourallinen basilikanlehtiä huhmareessa ja hiero sitten joukkoon myös öljy ja etikka. Mausta tahna sokerilla, pippurilla ja liemikuution neljänneksellä tai suolalla. Sekoita tahna kermaviiliin ja anna makujen asettua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Uunilohi

lohifile
suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa

Mausta lohen pinta suolalla, pippurilla ja silputulla basilikalla. Paista paistopussissa 200-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Tarjoile basilikakermaviilin ja vaikkapa mozzarellajuuston ja keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera.

Vaikka uunissa tummunut basilika näyttää hieman kuivalta,
ei se ainakaan uunipussin suojissa paistaessa kuivunut koppuraksi.
Parhaalta kuitenkin maistuu kun hieroo vielä päälle basilika-
kermaviilikastiketta ja seurana tarjoaa mozzarellapalloja. NAM!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti