24.9.2011

Sadonkorjuu jatkuu: Porkkanakakku

Porkkanakakku on herkku, jonka olen löytänyt vasta aikuisiällä. Kotona lapsuudessa meillä ei kyseistä kakkua leivottu tai muutenkaan tarjoiltu, eikä ruskea kakku usein melko vaatimattoman näköisellä vaalealla kuorrutteella koskaan houkutellut valitsemaan itseään kahvilakäynneilläkään. Ja muutenkin... porkkanakakku kuulosti vähän joltain tylsältä terveysvaihtoehdolta, joka varmaan maistuisi jotakuinkin porkkanalaatikolle. Siispä vuosi toisen jälkeen porkkanakakku säilyi kuin seinäruusuna...


No, jossain vaiheessa opiskeluaikoina eksyin ostamaan -30 % alennuksella kaupan tiskistä Elosen porkkanaleivoksia. Ihan vain koska oli niin edullista. :D Ja loppu onkin sitten historiaa. Sen jälkeen on porkkanakakkua maisteltu monellakin kahvilakäynnillä ja onpa sitä tullut leivottua itsekin. Vain kaksi asiaa estävät minua leipomasta tätä helppoa kakkua useamminkin... Ensinnäkin, se vaatii ihan aikuisten oikeasti jäähdyttämisen ja käytännössä seuraavaan päivään odottelun ennen kuorruttamista ja tarjoilua, ja odottaminen on vaikeaa. Toiseksi resepti vaatii useamman porkkanan raastamista, ja en tykkää yhtään raastinraudan kanssa pelleilystä. Juuston tai omenan raastaminen vielä menettelee, mutta kovan porkkanan raastaminen raastaa minulla kyllä hermojakin. :P Mutta on se sen arvoista.


Resepti on yhdistelmä ja sovellus monista eri ohjeista, ja olen sovittanut määrät pieneen 20 cm irtopohjavuokaan. Maustaminen on melko innokasta, ja käytänkin tässä sekä kanelia, inkivääriä että kardemummaa. Ja lisäsinpä muutaman tipan appelsiiniaromiakin. Tuorejuustokuorrutteeseen sopii mielestäni yhtä lailla sitruunan kuin appelsiininkin maku, jota sopii mieltymysten ja saatavuuden mukaan tavoitella sitrusaromien, kuoriraasteen tai mehun avulla.

Surffaillessa tuli muuten vastaan ihan omaan sarjaansa kuuluva porkkanakakku. Kiitokset makeista nauruista Maikkarille. :D

Voi olla hyvä idea leikata kakku palasiksi etukäteen, ennen kuorruttamista.

Porkkanakakku (20 cm irtopohjavuokaan)

75 g margariinia
1.5 dl fariinisokeria
3 munaa
5 dl porkkanaraastetta (200 g)
(appelsiiniaromia/appelsiinin kuorta)
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0.5 tl kardemummaa

200 g tuorejuustoa
appelsiiniaromia/sitruunamehua
1-2 dl tomusokeria

Sekoita fariinisokeri puulusikalla margariiniin. Lisää ja sekoita joukkoon sitten kananmunat yksi kerrallaan. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja sekoita kosteiden ainesten joukkoon. Halutessasi voit lisätä myös muutaman tipan appelsiiniaromia tai (luomu)appelsiinin kuoriraastetta. Sekoita sitten kuivat ainekset sekaisin keskenään. Yhdistä lopuksi kuivat ja kosteat ainesosat, sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun kakkuvuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 40 minuuttia. Jäähdytä pohja ja anna makujen tasaantua mieluusti seuraavaan päivään ennen kuorruttamista ja tarjoilua.

Valmista täyte notkistamalla tuorejuusto kulhossa ja sekoittamalla siihen appelsiini- tai sitruuna-aromia, -mehua tai kuorta sekä tomusokeria maun mukaan. Levitä täyte kakun päälle tasaisesti.


Lisävinkkejä

Porkkanakakku on kätevää leikata palasiksi jo ennen kuorruttamista. Leikkaa se esimerkiksi tasan kahdeksaksi sektoriksi, asettele palat kakkuvadille (alkuperäiseen asentoon, ympyränmuotoiseksi pohjaksi) ja levitä sitten kuorrute. Tasoita pinta ja koristele halutessasi vaikkapa pähkinärouheella tai vedä pintaan haarukalla aaltokuvioita.

Tämäkin kakku säilyy hyvin pakkasessa, ilman kuorrutetta tietenkin. Maku korkeintaan paranee kylmässä. :) Nostat sitten vain paloina tai kokonaisena pakastetun kakun ajoissa sulamaan ja lisäät vain kuorrutteen.

6 kommenttia:

  1. Porkkanakakku on ihanaa, maukas ja mehukas!

    VastaaPoista
  2. Katarina / Hovkonditorn: Täsmälleen näin! Tämä porkkanaerä oli kaiken lisäksi poikkeuksellisen makea ja maukas. Priimatavarana sopi siten hienosti kakkuun! :)

    VastaaPoista
  3. Porkkanakakku on niin parasta, siinä yhdistyy kivasti mausteisuus ja mehukkuus :) Näinköhän tässä "joutuu" sitä itsekin lähiaikoina leipomaan.. Mä kans tykkään tosi paljon noista Elosen porkkanaleivoksista.

    VastaaPoista
  4. Pikku Leijonan Emäntä: Nyt on kyllä paras sesonki porkkanakakun tekoon, eikun tuumasta toimeen! :)

    VastaaPoista
  5. miksu: Kyllä vaan! Pitäisi kyllä jekuttaa joskus jotakuta Maikkarin linkin porkkanakakkusilla ja katsoa millaisella ilmeellä koekaniini niitä mussuttaisi. :D

    VastaaPoista