20.9.2011

Rukiinen puolukkaleipä

Kodin Pellervon sivuilta kauan sitten bongattua hiivattoman puolukkaleivän reseptiä on tullut avattua kirjanmerkeistä monen monta kertaa, mutta vasta nyt onnistuin vihdoin toteuttamaan tämän leipomuksen. Milloin on puolukat päätyneet parempiin suihin piirakoissa, puuroissa tai rahkoissa ja milloin ihan sellaisenaan... Vaan nyt vihdoin oli puolukkaleivän vuoro! :) Ja hyvää kannatti odottaa! Tällä ohjemuunnelmalla osallistun myös Tee ite parempaa -blogin houstaamaan syyskuun ruokahaasteeseen, jonka teemana on sesongin hengen mukaisesti sadonkorjuu.


Tämä leipä on leivinjauheella kohotettava, piimää nesteenä hyödyntävä leivonnainen, jossa on reilu puolet jauhoista ruista. Puolukoita sekoitetaan joukkoon kaksi desiä, mikä olikin juuri passeli määrä. Alkuperäisen ohjeen puolikkaan siirappidesin korvasin fariinisokerilla, joka tuo leipään mukavasti pientä makeutta. Leipä onkin taivaallisen makuista juuri sen monipuolisuuden takia ja koska eri maut ja elementit ovat kaikki jotenkin todella hyvässä balanssissa. Hieman makeutta, reilun lempeää rukiin makua ja siellä täällä happaman makeita, mehukkaita puolukoita. Tämä resepti lunasti välittömästi paikkansa vakioreseptien valioluokasta. Kirjoitin sen myös ihan fyysisesti, omin pikku kätösin reseptikirjaani, johon vain huippureseptit pääsevät. Blogi, selaimen kirjanmerkit yms. digitaaliset varastot ovat pääasiallinen reseptiarkistoni ja keittokirjani, mutta tähän kirjaseen kokoan ne aivan ykkösreseptit.


Puolukkaruisleipä / Puolukkainen kahvileipä (1.5 litran leipävuokaan)
Muunnelma Kodin Pellervon hiivattomasta puolukkaleivästä.

1 dl ruishiutaleita
4 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1.5 rkl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
0.5 dl fariinisokeria (makeampaan kahvileipään tuplamäärä)
2 dl puolukoita
4 dl piimää
0.5 dl (oliivi)öljyä

Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita huolellisesti. Lisää joukkoon sitten fariinisokeri, puolukat, piimä ja öljy ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Öljyä leipävuoka ja lusikoi taikina siihen. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 1 h 15 min.

Tämä kuuluu siihen ihastuttavaan leipä-kakku-välimaastoon.
Eli maksamakkarat säästetään sitten jonnekin muualle. ;)


Kauniiden siivujen leikkaaminen leivän murustumatta onnistuu vasta jäähtyneenä, mutta ainakin tässä taloudessa leipää oli pakko päästä maistamaan jo lämpöisenä... Taivaallista! Ei siinä tilanteessa haittaa, vaikka leivän leikkaamisen sijaan palasen saa mukavammin murtamalla. Siivujen kanssa voi hienostella seuraavanakin päivänä, sillä puolukat säilyttävät leivän varsin mehevänä usean päivän ajan.

2 kommenttia:

 1. Nam, kuulostaa hyvältä! Rukiin ja puolukan maku käy hyvin yksiin, tykkään :) Tuliko tästä miten makeaa? Ilmeisesti kahvileipäosastoon menee..?
  PS. Onnea haasteeseen, kävin äänestämässä :)

  VastaaPoista
 2. Pikku Leijonan Emäntä:

  Yllä olevan ohjeen puolikkaalla fariinisokeridesillä leivästä tulee makeahko, mutta ei kuitenkaan varsinaisesti makea. Olikin tarkoitus lisätä kirjoitukseen, että mikäli haluaa aidosti kahvileipämäisemmän tuloksen, niin makeutta kannattaa lisätä ainakin tuplaamalla tuo määrä kokonaiseksi desiksi.

  Mutta tällaisenaan, pienellä makeudella leipä on juuri sellainen arkeen sopiva herkku, pieni makeus pukee puolukkaista makua, mutta leipää voi kuitenkin syödä hyvillä mielin vaikkapa terveellisen aamupalan osana.

  VastaaPoista