1.9.2011

Reseptikehittelyä: inkiväärijuustokakku

Oletteko maistaneet jugurtti-inkivääriä? Siis jugurttirusinoita, joissa rusinan paikalla onkin hillottua inkivääriä. Pidän niistä aivan törkeästi, ja testasinkin nyt vähän samaan makumaailmaan sijoittuvaa Inkiväärijuustokakkua. Eli rahkainen juustokakku, joka saa luonnetta makean kipakasta inkiväärisiirapista. Lähdin liikkeelle ihan tuoreen inkiväärin kanssa, josta sitten keittelin pehmeitä palasia ja kaupan päälle sain upean siirapin. Alunperin olin aikonut upottaa inkivääripalaset skonsseihin, mutta kokeilevan keittelyprosessin aikana juustokakkuajatus rupesi tuntumaan järkevämmältä. (Inkivääripalasten irroittelu ja erottelu skonssitaikinaan olisi ollut hankalaa, ja maukas liemikin olisi mennyt hukkaan.)

Inkiväärijuustokakkusiipale.
Tilpehöörinä inkivääripalasia ja -siirappia.
Huomaa kakkupalan pinnan "marmorointi"... :D.


Juustokakkuun en tehnyt lainkaan taikina- tai keksipohjaa. Kaiken kaikkiaan tämä oli hyvin kokeileva resepti, ja vaikka maun puolesta lopputulos oli taivaallinen (se inkivääri!), on seuraavalle kerralle usea parannus tai muutos mielessä. Inkivääri nimittäin pitää pilkkoa vielä paljon paljon pienemmäksi, jotta palaset eivät vajoa pohjaan. Ja inkiväärisiirapin ja juustokakun suhteellisia määriä pitää ehkä sovitella. Ja jos vieraille tarjoaa, pitänee toki se pohjakin kakkuun tehdä. Kakkosversiota odotellessa! :)

Inkiväärisiirappi lähikuvassa.

Inkiväärijuustokakku

Inkiväärisiirappi (tupla-annos kakun menekkiin verraten)

225 g inkivääriä
1.5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
vettä

Kuori inkivääri ja pilko maksimissaan maissinjyvän kokoisiksi palasiksi. Laita inkiväärinpalaset pieneen kattilaan ja lisää kattilaan vettä niin, että palaset suurinpiirtein peittyvät. Keittele noin 30 minuuttia, jolloin palasten pitäisi olla ainakin jossain määrin pehmenneitä. Valuta alkuperäinen keitinvesi pois ja mittaa kattilaan inkivääripalojen seuraksi sokeri, vaniljasokeri, sitruunamehu ja noin
0.5 dl vettä. Keittele kasaan, kunnes seoksen väri tummenee (ihanat tuoksut). Lisää lopussa vielä tarvittaessa lisää vettä seokseen kattilan ollessa levyllä, liian paksu tahna jämähtää jäähtyessään kovaksi. Itse lisäsin loppuvaiheessa 0.5 dl vettä, annoin seoksen lämmetä kunnolla, jotta vesi sekoittui ja se oli sitten siinä. Anna inkiväärisiirapin jäähtyä, vot valmistaa sen vaikkapa edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa.

Juustokakku

200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
2 (isoa) kananmunaa
inkiväärisiirappia

Sekoita tuorejuusto, maitorahka ja munat huolellisesti sekaisin. Lisää juustokakkuseokseen noin puolet inkiväärisiirapista. Paista juustokakkua irtopohjavuoassa (20 cm) 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä ja koristele kakkupalaset valuttamalla päälle inkiväärisiirappia.

2 kommenttia:

  1. Huh miten hurjan ihanan näkönen juustokakku! :o Tuo pinnan marmorointi on ihan älyttömän kaunis. Ei oo kyl mitään hajua miltä tää vois maistua, kun en oo inkivääriä syöny oikeastaan kuin maustekuivakakussa, mutta en epäile yhtään etteikö olis tosi hyvää :p

    VastaaPoista
  2. Kiitokset kehuista Tintsu! :)

    Inkivääri on tosiaan ehkä tutuimmillaan jauheena kahvikakuissa. Myös tuoretta inkivääriä (juurenpalikoita löytyy kaupan heviosastolta) voi käyttää leivonnassa, esimerkiksi tänään minut sattumoisin lahjottiinkin aivan törkeän hyvällä inkivääricookiella. :D Omassa keittiössäni tuoretta inkivääriä on tullut käytettyä kuitenkin eniten aasialaishenkisissä ruoissa.

    Ja miten inkiväärin makua kuvailisin... Hankalaa! Makua ja aromeja todellakin on, ja ikäänkuin jonkinlaista tulisuuttakin. Jotakin vivahdetta parfyymi-saippua-sitruunaosaston tuoksuihin ja makuihin voi ehkä myös tunnistaa...

    VastaaPoista