26.9.2011

Fenkoli & punainen lohisoppa

Ruokaharrastukseen kuuluvat uudet maut ja raaka-aineet sekä makupaletin laajentaminen ylipäänsä. Maultaan anikseen vivahtava fenkoli onkin yksi esimerkki puolituntemattomasta turhakkeesta, josta on sittemmin kehittynyt hyvä, uusi ystävä. Oikeastaan fenkoliin ihastuminen lähti fenkolinsiemenistä, joita ostin taannoin leipätaikinoiden mausteeksi. Tuoretta, mukulasta pilkottavaa fenkolia on tullut kyllä ravintoloissa syötyä, mutta omassa ruoanlaitossa kokeilin sitä nyt ensimmäistä kertaa. Ja Jamie Oliverin tirkistely osoittautui taas sekin hyödylliseksi, säästin fenkolin tillinnäköiset lehdet valmiiden keittoannosten päälle ripoteltavaksi, ja ah että niistä tulikin ihanat lisäaromit!

Tuo vihreä on sitten fenkolia, ei tilliä.


Ruokablogit ovat muuten hyvä inspiraation- ja tiedonlähde uusien raaka-ainesten kokeilussa. Joku on jo tajunnut testata jotakin, toinen on huomannut uuden toimivan makuyhdistelmän ja kolmas osaa neuvoa niksit keltanokalle! :) Esimerkiksi Pikku Leijonan Emäntä tutustui äskettäin maa-artisokkaan, joka on myös omalla kokeilulistallani sopivaa hetkeä odottelemassa.

Kalakeittoon tuli siis lohta, perusporkkanat ja -perunat ja sitten tämä edellä mainostettu fenkoli. Keitto on tomaattipohjainen ja maustamisessa on mukana timjamia omalta parvekkeelta. Perustarpeiden mittasuhteiden ja kypsennysaikojen apuna käytin Yhteishyvän Ruoka-liitteen tomaattisen lohikeiton reseptiä. Lopputulos on todella aromaattinen (fenkoli, tomaatti ja timjami!) ja ihanan lämmittävä keitto syyspäivään.

Perunat ja porkkanat soppailua varten valmiiksi pilkottuna.
Etualalla myös leikkuulaudalle vielä pääsyään odotteleva, Herra Fenkoli.
Huomaa ns. voittajan tuuletus! :D

Punainen lohikeitto
(etäinen muunnelma Yhteishyvän lohisopasta)

1 sipuli
1 fenkoli
2 porkkanaa
6 perunaa (800 g)
1 prk paseerattua tomaattia (400 g)
6 dl vettä (vähintään)
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kokonaisia maustepippureita
muutama oksa timjamia
500 g lohta

Kuori ja paloittele kasvikset ja kuutioi myös lohi. Kuullota sipulia, fenkolia ja porkkanoita muutama minuutti öljytyssä (teflon)kattilassa. Lisää sitten perunat, paseerattu tomaatti sekä vesi, ja mausta keitto valkoviinietikalla, sokerilla, suolalla ja maustepippureilla. Anna kiehua noin vartti tai kunnes perunat alkavat olla kypsiä.

Riivi timjaminlehdet vetäisemällä oksista ja lisää keittoon. Lisää myös lohikuutiot ja anna kypsyä aivan kevyesti kiehuen noin viisi minuuttia tai kunnes lohi on kypsää. Tarkista vielä maku (suola) ja nesteen määrä. Koristele fenkolin "tillimäisillä" lehtiosilla.


Kaupasta ongitun lohifileen voi muuten kuutioida soppakuntoon aika yksinkertaisestikin. Tee vain fileeseen nahkaan asti ulottuvat leikkaukset pystyyn ja vaakaan ja laita nahassa edelleen kiinni pysyvät lohikuutiot soppakattilaan kypsymään nahkapuoli ylöspäin. Kun kala on kypsää, nahka lähtee pois leikiten ja jäljelle jäävät vain siistit kalakuutiot! (Ja jos ostelet allekirjoittaneen tapaan huimankokoisia lohifileitä, on kala tuon kuutiointileikkelyn jälkeen myös hyvässä pakastuskuosissa tuonnempia soppapäiviä odotellessa. Nahkassa kiinni olevat kuutioidut setit vain folioon, muovipussiin ja pakkaseen!)

Soppakattila!

2 kommenttia:

  1. " Ruokaharrastukseen kuuluvat uudet maut ja raaka-aineet sekä makupaletin laajentaminen ylipäänsä."

    hyvin kiteytetty. Ja hieno soppa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Nanna, ja tutkimusretket senkuin jatkuvat... ;)

    VastaaPoista