28.8.2011

Vadelmainen juustokakku (rahkakakku)

Makeat metsävadelmat ovat, kuten aiemminkin on todettu, suurta herkkuani, mutta niitä on aika vähän saatavilla, eivätkä ne säily kovin kauaa (kahdestakaan syystä). Yksi erä mökkivattuja sulostutti herkullista juusto- eli tarkemmin sanoen rahkakakkua, jonka ohjetta olen jo kauan pitänyt to do -listalla. Resepti on Yhteishyvän Ruoka-osiosta, mustikat vain vaihtuivat vadelmiin ja pohja läpikävi pieniä muutoksia. Toisin sanoen pohja on ihan eri. :D Pienempi (ohuempi) ja jauhoissa on perusvehnän rinnalla karkeampaa grahamia.

Lukemani mukaan maitorahkakin on tuorejuusto,
joten tätä kakkua voi kutsua asiavirheeseen sortumatta
yhtä lailla rahka- kuin juustokakuksikin.

Lopputulema: ihastuttava kakku, joka on parhaimmillaan seuraavana päivänä, levättyään rauhassa jääkaapin viileydessä. Ja myös hyvin kaunis ilmestys, ottaa paikkansa vaikka juhlapöydässäkin. Minun oli muuten tarkoitus tehdä kakku vanhempien luona irtopohjavuokaan, mutta muistinkin vuoan koon väärin, se oli aivan liian iso tälle kakulle. Juustokakunhan pitää olla korkea! :) Pienempää ja kuitenkin riittävän korkeareunaista vuokaa ei sitten siihen hätään löytynyt kuin kertakäyttöfoliovuokana... Mutta sepä toimikin loppupeleissä aivan mainiosti. Kakku irtosi nätisti ja aivan hyvin sai siistit palat leikattua. Täytyykin pitää nämä foliovuoat mielessä, jos pitää vaikka kuljettaa juustokakkua piknikille tai tuliaisiksi (jolloin siis kakun kuljettaminen on hankalaa, etkä kuitenkaan haluaisi matkustella irtopohjavuokasi kanssa).


Vadelmajuustokakku / vadelmainen rahkakakku
Inspiraationa toiminut reseptilähde: Yhteishyvä Ruoka

Pohja

100 g margariinia
0.5 dl sokeria
1 kananmuna
1.5 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja

Täyte

500 g maitorahkaa
200 g ranskankermaa
3 kananmunaa
1-2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
2 rkl perunajauhoja
2-3 dl vadelmia tai muita marjoja

Vaahdota margariini ja sokeri, ja sekoita sitten joukkoon muna. Lisää jauhot ja painele taikina vuoan (halkaisija enintään 24 cm) pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset, pois lukien marjat. Kaada täyte vuokaan kolmessa osassa ja ripottele vadelmat tasaisesti väleihin. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti.

6 kommenttia:

  1. Ai että, mahtavan paksu ja upean näköinen täyte! Maistuis varmaan mullekkin! :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tii, eikun kokeilemaan! ;)

    VastaaPoista
  3. Saako olla pakaste marjoja? täytteessä? T:lina

    VastaaPoista
  4. Iina: Tuoreet marjat käyttäytyvät tietysti paremmin ja ennustettavammin, mutta arvelenpa, ettei pakastemarjoillakaan ihan metsään mennä. Jos pakastemarjat ovat kohtuu pieniä ja irtonaisia, homma toiminee ihan samoin kuin tässäkin. Mutta jos ovat kovin isoja ja vetisiä, voi kypsyminen kestää hieman kauemmin ja täytekin varmaan hieman värjäytyy (mikä voisi näyttää aika kivaltakin). Sen verran kiinteä tuo rahkatäyte kuitenkin jäähdyttyään on, etten usko pienen pakastemarjoista irtoavan nesteen haittaavan kakun hyytymistä.

    Kerro ihmeessä miten sujuu, jos testailet pakkasmarjoilla! :)

    VastaaPoista
  5. voiko jotain ainesta korvata tuorejuustolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan! Ja kyllä vaan, tuorejuusto käy tässä mainiosti. Minun toteuttamassani ohjeessa maitotuotteita on yhteensä 700 grammaa. Rahkan tai ranskankerman (tai vaikka molemmat) voi korvata tuorejuustolla. Tsekkaat vain maitotuotteiden kokonaismääräksi 600-800 grammaa.

      Rakenne ja maku elävät tietysti valintojen mukaan, mikä pätee paitsi eri maitotuotteille myös eri rasvaprosenttisille saman kategorian tuotteille! Herkulliselta lopputulokselta tuskin voi millään valinnalla välttyä. :)

      Poista