24.8.2011

Siemenruisleipä hapanjuureen, it's a first!

Hapanjuureen tehtävä leipä on jo pitkään ollut ns. leivontalistalla, ja kesäloman loppumetreillä uskaltauduin hapanjuuren kasvatushommiin. Ihan jonkin verran piti tehdä taustatyötä, jotta alkoi ensikertalaisena ymmärtämään omasta mielestään riittävästi tätä juurestelua. Hyvät vinkit löysin muun muassa Jauhot suussa - blogista, ja lähdinkin liikkeelle Jonnan ruishapanjuuren ohjeistuksilla. Mututuntuma oli positiivinen, juuressa näkyi mielestäni halutunlaista toimintaa ja eloa oikeissa vaiheissa, ja nyt jääkaappini perukoilla toden totta asuu pakasterasiassa söpö pieni juurekas (juurekas on muuten oikeasti sieni).


Seuraava vaihe suuressa hapanjuuriseikkailussa oli leipäreseptin lukitseminen. Valinta osuikin Aleksin (Viva ciabatta!) hyvännäköiseen siemenruisleipään. Aleksin ohjeessa sai valita parin gramman hiivalisäyksen tai poisjättämisen väliltä, ja itse tosiaan jätin hiivan pois kokonaan ja luotin pelkän juuren voimaan. Noudatinkin reseptiä kerrankin 100 % täsmällisesti ja orjallisesti. Ainiin, valinnaiset robotit jäivät myös paitsioon. Paistolämpötilaksi pistin 200 astetta, 250 asteen alkulämmittelyllä varustaen (ilmeisesti auttaa uunissa nousemisen nopeammassa käynnistymisessä).

Kikkailua kuvakulmilla ja kokosuhteilla... Tässä vielä
nupuillaan oleva krysanteemi onkin nyt jo täydessä kukassa.

Ja lopputulos? Leipä on hyvin rukiinen ja todellakin maistuu hapanleivälle. Hauskaa kun omasta uunista tulee ulos autenttisen makuista tavaraa! :D Siemeniä oli näin pieneen leipään aika paljolti, en olisi uskonut näin toteavani, mutta ensi kerralla pärjännee vähemmälläkin. Parhaalle maistuivat muuten pakastamisen läpikäyneet leipäsiivut!


Siemenruisleipä
Resepti on peräisin Viva ciabatta! -blogista.
Ohjeen ruishapanjuureen löydät esimerkiksi Jauhot suussa -blogista.

80 g ruisjauhoa
80 g ruisjuurta
80 g vettä

120 g vettä
100 g ruisjauhoja
80 g hiivaleipäjauhoja
40 g siemeniä (kaapista löytyi auringonkukkaa, pellavaa ja sesamia)
5 g suolaa (1 tl)

Sekoita leivontaa edeltävänä iltana 80 g ruisjauhoa, juurta ja vettä sekaisin ja anna niiden käydä yön yli huoneen lämmössä.

Liota siemeniä seuraavana päivänä ohjeen vedessä tunnin verran. Sekoita edellisenä iltana valmisteltuun juureen siemenet liotusvesineen sekä loput ohjeen ainesosat. Vaivaa viitisen minuuttia ja anna sitten levätä tunti.

Riivaa palloksi ja paina sen yläpinta halutessasi siemeniin. Anna leivän nousta pari tuntia tai kunnes pinta selvästi alkaa repeilemään. Esilämmitä uuni 250 asteeseen, mutta laske lämpö 200 asteeseen heti kun olet työntänyt leivän uuniin. Kypsytä uunissa noin (ainakin) 40 minuuttia.

6 kommenttia:

  1. Todella maukkaan näköistä leipää!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Piia! :) Maukkaalta myös maistui, vaikkakin suosikkileivän paikkaa pitää kyllä edelleen vaivaamaton limppu. Mutta hapanjuurella leipominenhan on vasta päässyt alkuun! Hyviä reseptejä onkin hakusessa, jos jollakulla olisi vinkkejä?!

    VastaaPoista
  3. tota ruisleipäohjetta että käyttää ensimmäisenä päivänä saman määrän vettä ja jauhoa ja toisena uudestaan (noin) samat voi varioida loputtomasti.. ruistaikina ei edes suutu niin pienistä kun vehnä..

    komea leipä tuli, ite taidan pitää eniten kun ruisleivässä on auringonkukansiemeniä ja se on paistettu vuuassa

    VastaaPoista
  4. Kiitokset vinkeistä aleksi! Haaveilinkin tämän leivän vuoassa paistamisesta, mutta taikina näytti sitten liian pieneltä... Tai vuoka liian suurelta...

    Et muuten sattumoisin istuskellut jokunen viikko takaperin Kampin suklaakahvilassa? Kaakaopuu, vai mikä se on. Kaveri ainakin muistutti kovasti blogisi kuvissa esiintynyttä tyyppiä :) Nykyään kokkailuideoiden lisäksi voi selkeästikin koettaa bongailla myös bloginpitäjiä!

    VastaaPoista
  5. juu tuo voi hyvinkin olla vähän pieni perusvuokaan, mulla on sellanen noin puolikkaan kokonen jota tulee käytetyä tämmösiin nykyään.

    kyllä mä siellä päivällä olin pari viikkoa sitte, torstaina tai jotain.. nyt on parikin tyyppiä tunnistanut aika lyhyessä ajassa.. hassua :)

    VastaaPoista
  6. Jospa synttärikeiju tai joulupukki tois mullekin sellaisen pikkuvuoan...

    Sitä ollaan sitten vähintäänkin julkkiksia! ;)

    VastaaPoista