26.8.2011

Sesonkimakuja: kantarelliohratto

Viime viikolla mökkiläiset taas kerran hemmottelivat tuliaisilla. Saatiin upeaakin upeampia kantarelleja: täydellisen kokoisia, kirkkaan keltaisia ja viimeisen päälle siistejä. Kuin suoraan sienikirjasta. Tuskin uskoisi samaksi sienilajiksikaan kuin ne, mitä näkee välillä toreilla ja turuilla myytävänä.


Säilöttäväksi jääneet kantarellit oli sitten kätevämpi hauduttaa ja höyryttää isona satsina, tilavuus pienenee mukavasti ja sienet voi pistää vaikkapa muovirasiassa pakkaseen. Yksi 200 gramman erä pääsi kuitenkin heti ohraton sankariksi. Näin jälkeenpäin ajatellen tulikin varsin suomihenkinen ruoka: kantarelleja mökkimetsästä, kotimaista ohrahelmeä ja salaattisipulia, tuoreita yrttejä omalta parvekkeelta... Teeman rikkoi oikeastaan vain manchego, tuo klassinen ja ah niin herkullinen espanjalainen juusto. :)


Kantarelliohratto (3-4 annosta)

200 g haudutettuja kantarelleja (painoivat siis tämän verran pannulla hauduttamisen jälkeen)
50 g (eli 1-3 vartta) salaatti-/kevätsipulia
2.5 dl ohrahelmiä
palanen liemikuutiosta (1/4)
tuoretta timjamia
valkosipulijauhetta
1 rkl valkoviinietikkaa
tuoretta persiljaa
mustapippuria
7 dl kuumaa vettä
palanen manchego-juustoa (tai parmesan)

Käsittele ensin kantarellit paistinpannulla: hauduta ne kypsiksi ja haihduta liika vesi pois. Siirrä ne sivuun. Kuullota sitten pannulla öljyssä sipuli. Lisää joukkoon timjami, liemikuution palanen, valkosipulijauhe ja ohrahelmet. Pyörittele pieni hetki ja lisää sitten kolmasosa vedestä. Sekoittele ohrattoa silloin tällöin, ja lisää loppu vesi muutamassa osassa sitä mukaan kun edellinen satsi on imeytynyt ohraan. Lisää loppuvaiheessa sekaan valkoviinietikka, persilja sekä sienet. Mausta vielä mustapippurilla ja raasta joukkoon aivan lopuksi vielä reipas kasa manchego-juustoa. Raasta myös valmiiden ohrattoannosten päälle pienet keot manchegoa.

Raastavan herkullista! :)

2 kommenttia:

  1. Kaunis annos ja varmasti myöskin herkullista!:) Tosi hyvin tulee sieniä tänä syksynä. Mikäs sen mukavampaa, kun sieniruuat on herkkua.:)

    VastaaPoista
  2. Kiitokset kmsu. Sieniruuat ovat todellakin herkullisia, ja kun tällaisia kaunottaria saa lautaselle nostella, ruokaa arvostaa vielä normaalia enemmän.

    VastaaPoista