13.8.2011

Kanelin ja kardemumman tuoksua:
omena-kauratorttu

Pääsiäisen tienoilla osallistuin Hei me leivotaan! -sivuston mämmintuunauskisaan ja asiantuntijaraati palkitsi tarjoiluehdotukseni Sirpa Talkan leivontakirjalla Makeaa ja suolaista puutarhasta. Kirja on vuodenaikojen mukaan (puutarhan) kauden marjoja, hedelmiä ja muita kasveja hyödyntävä reseptipankki kotileipurille. Ja ne opuksen kuvat... Niitä on ihasteltu ja kiitelty myös Kokkia viinissä -blogissa. Todella laadukkaita, herkullisia ja kuitenkin konstailemattomia kuvia reseptien leivonnaisista. Kirjaa selaa jo visuaalisen elämyksen takia ja reseptitkin ovat mainioita, kotikeittiöön istuvia. Kirjassa on myös kiinnitetty huomiota leivonnaisten hieman terveellisempiin valintoihin ja ratkaisuihin. Normijauhoja on korvattu kuiturikkaimmilla vaihtoehdoilla ja myös rasvan laatuun on kiinnitetty huomiota.


Kirja on jo tähänkin mennessä inspiroinut useammankin keittiössä vietetyn hetken kulkua ja suuntaa, mutta nyt toteutin vihdoin lähestulkoon kirjattua reseptiä noudattelevan leivonnaisen. Kyseessä on kaikkien rakastaman kaura-omenapaistoksen piirasmainen muoto eli omena-kauratorttu. Omat sovellukseni rajoittuivat ohjeen puolittamiseen (käytin pientä vuokaa) sekä kanelin ja kardemumman ujuttamisesta taikinaan. Valmiin tortun pintaan siveltävän aprikoosihillolusikallisen sen sijaan skippasin... Ironista kyllä, olen ostanut elämässäni tasan yhden aprikoosihillopurkin... ja tyhjensin sen juuri 3 tai 4 päivää ennen tortun leipomista. Oikeasti!


Omena-kauratortun maku on lempeän kaurainen, todellakin muistuttaen kaura-omenapaistosta. Omenaa, kanelia, kardemummaa... Mmm... Vähän alkusyksyä ennusteleva valinta siis (kirjankin luokittelun mukaan syyskesän resepti), mutta olen jo hyvän aikaa salaa haaveillut syyssesongin omenapiiraista. Valitsin kaupasta hyvin kotoisilta näyttävät uuden sadon ranskalaiset Akane-omput, joita kuvailtiin maukkaiksi ja hapahkoiksi. Arvelin niiden sopivan leivontaan, ja osuinkin sekä Googlen että koemaiston perustella oikeaan. Ei hapan, mutta kuitenkin hieman kipakka, rapean makea ja säilytti hyvin maun ja muodon uunissa. Nam. Maistuu kotimaiselle. :D


Omena-kauratorttu, 12 palaa
Lähde: Sirpa Talka, 2010. Makeaa ja suolaista puutarhasta, WSOY.
Suluissa omat muutokset ja lisäykset

200 g margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja (graham)
3 dl kaurahiutaleita
2 tl vaniljasokeria
3 dl omenaa kuutioituna (4 dl)
(1 tl kardemummaa)
(1 tl kanelia)

(Päälle: omenasiivuja, kanelia ja kaurahiutaleita)

Vaahdota rasva ja sokeri, ja vatkaa sitten joukkoon munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sitten varovasti käännellen rasva-sokeri-munavaahtoon. Kääntele joukkoon myös omenakuutiot. Voitele piirasvuoka (25 cm) ja levitä taikina siihen tasaisesti. Painele taikinaan vielä ohuita omenalohkoja ja ripottele pintaan hieman kanelia ja kaurahiutaleita. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.


Tämä leivontaopus kannattaa noteerata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti