28.7.2011

Vaivaton, vaivaamaton ruislimppu

Uuni on käynyt taas kuumana, siellä paistui jo aiemmin blogissa esitellyn leivän sisarversio. Tällä kertaa käytin vehnäjauhojen ohella vain ruisjauhoa (ei enää graham), ja fenkolin sijaan leipämausteena on kumina. Päälle ripoteltiin myös seesaminsiemeniä.


Mainio leipä tuli tästäkin, tosin pientä ongelmaa tuotti jauhojen loppuminen kesken leivonnan. Vehnäjauhot riittivät kyllä juuri ja juuri leipätaikinaan, mutta jauhottamisvaiheesta ei voi sanoa samaa. Siinä sitten hieman tahmatassuiltiin liian vähillä jauhotuksilla (eli taikina otti mukavasti kiinni leivinpaperiin toisessa kohotusvaiheessa), kunnes turvauduin karkeammin jauhojen apunakäyttämiseen.

Maistui sellaisenaan, mutta myös lohen kera.

Rapeakuorinen, vaivaamaton limppu
Muunnelma, alkuperäinen versio: No-Knead Bread, Jim Lahey, New York Times

8 dl jauhoja (oma cocktail: 5 dl vehnä, 3 dl ruis)
1 rkl kuminaa hieman morttelissa rouhittuina
1.5 tl suolaa
0.25 tl kuivahiivaa
4 dl kylmää vettä

Yhdistä kuivat ainekseet kulhossa keskenään ja sekoita sitten joukkoon kylmä vesi. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämpötilassa 12-18 tuntia.

Jauhota leivinpaperi ja kumoa taikina sen päälle. Taittele taikinan ylä- ja alareuna kohti keskustaa. Taittele samoin myös taikinan vasen ja oikea reuna. (Ikäänkuin taittelisit nenäliinan tms.) Käännä taikina ympäri ja kokoa leivinpaperi löyhästi rypistellen sen ympärille. Anna levätä 2 tuntia.

Kuumenna paistoastiaa (kannellinen uuninkestävä astia tai kattila, pyrex-lasi käy loistavasti) 225 asteeseen lämpiävässä uunissa. Kumoa sitten taikina varovasti kuumaan paistoastiaan, sulje kansi ja paista 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä 20 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä.

4 kommenttia:

  1. Hyvän näköistä leipää! :)

    VastaaPoista
  2. Tässä onkin leipä jonka laitan nyt yöksi tulemaan :) aamulla sitten uuniin, ihana idea :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Paula, myös herkun makuista!

    Ja toivottavasti Mausteisen Mantelinkin keittiössä saadaan nautiskella pian onnistuneella omalla leivällä! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitti paljon reseptistä, leipä onnistui mainiosti ;)

    VastaaPoista