7.7.2011

Suven perunasalaatti

Uudet perunat maistuvat lisäkkeenä sellaisenaan, mutta niistä saa halutessaan viritettyä muutakin maistuvaa, kuten ollaan useassakin blogissa tänä kesänä nähty. Blogien ja lehtien potturesepteistä (ja kuvista!) inspiroituneena kasasin sitten itsekin perunasalaattia erilaisia ajatuksia yhdistellen ja kaupan valikoiman parhaimmistoa hyödyntäen. Pääraaka-aineina ovat siis peruna, retiisi sekä aurinkokuivattu tomaatti. Retiisit keitin kypsiksi, koska näin miedontunut maku on enemmän mieleeni.


Tämä perunasalaatti on kuitenkin eri maata kuin kaupan versiot. Koska käytin uutta perunaa, halusin tietysti saada nimenomaan sen perunan maun esille. Kuorineen tottakai! Kastikkeeksi olisi voinut tehdä jonkinlaisen öljypohjaisen yrttiviritelmänkin, mutta halusin joukkoon jotakin maitopitoista. Siispä syntyi yrttinen kermaviilikastike. Sekoitin kastiketta kuitenkin vain osaan salaatista, ja asettelin kastikkeetonta ja kastikkeellista salaattia tarjoiluastiaan päälletysten, jolloin sekä maku- että näköelämyksestä saatiin monipuolinen. Todella onnistunut ja maistuva kokonaisuus, mahtava kesäinen lisäke esimerkiksi grilliaterialle.

Vaikka muut retiisit kypsentäisikin hennon vaaleanpunaisiksi,
kannattaa säästää yksi raakile koristeena viipaloitavaksi.
On se sen verran kauniin värinen söpöläinen.

(Ja juu, niin paljon kun olen aikanaan vihannutkin kaupan inhassa majoneesikastikkeessa uimataidottomina nyhjääviä puolen sentin pottukuutioita... ja siis edelleenkin paheksun voimakkaasti... niin kyllä sillekin perunasalaatille on aikansa ja paikkansa. :D Sanotaan nyt vaikka jossakin teekkarivapunvietossa, missä on melko turhaa ruveta nirsoilemaan, kun toisena vaihtoehtona on paasto. Siinä sitten sekä salaa inhoat että vähän tykkäätkin siitä, nih!)


Perunasalaatti 4-6 annosta

1 kg uusia perunoita
1 nippu retiisejä (noin 20 kpl)
1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä

1 prk kermaviiliä
1 mm suolaa
1 mm sokeria
1 mm valkosipulijauhetta
1 mm mustapippuria
hieman limen tai sitruunan mehua
noin 1 rkl sekä timjamin että meiramin lehtiä
(tuoreista yrteistä sopivat myös esim. ruohosipuli, persilja ja tilli)

Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi, jäähdytä ja pilko. Tee sama temppu retiiseille, paitsi jos haluat tarjota ne salaatissa raakoina. Pilko myös aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita perunat, retiisit ja aurinkokuivatut tomaatit keskenään.

Kastike valmistuu lisäämällä ja sekoittamalla mausteet, yrtit ja sitrusmehu suoraan kermaviilipurkkiin. Tarjoile salaatti omien ja kanssaruokailijoidesi mieltymysten mukaan joko (1) salaattiainekset ja kastike erillään, (2) kastike salaattiin sekoitettuna, (3) kastike salaatin päälle norona valutettuna tai (4) asettelemalla salaatti kolmena kerroksena: pohjalle 1/4 salaattiaineksista sellaisinaan, keskikerrokseen 1/2 salaattiaineksista kastikkeen kanssa sekoitettuna ja päälle koristekerrros jäljelle jääneistä 1/4 salaattiaineksista. Tarjoile heti tai anna maustua jääkaapissa. Itse toimin tavan (4) mukaisesti, sillä näin sain maut sekoittumaan, mutta joukkoon jäi myös sopivasti kastikkeettomia kasviksia ja salaatin pintakin näytti houkuttelevammalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti