11.7.2011

Quiche poulet-tomates - Kana-tomaattipiiras

Jokunen vuosi sitten Pariisissa törmäillessä ihastuin kahviloiden quiche-valikoimaan, siis erilaisiin suolaisiin piiraisiin. Quiche Lorrainen klassikkoasemasta huolimatta suosikkini oli uskomattoman maukas kanalla ja tomaatilla täytetty versio. Uuh ja aah... Tomaatti tuo piirakkaan raikkautta, broileri ruokaisuutta, juustotäyte kermaisuutta ja, ja, ja... Tässäkin erilaisten elementtien (maut JA tekstuurit) yhdistely on enemmän kuin erillisten osiensa summa.


Identtistä lopputulosta en omalla piiraallani lähtenytkään tavoittelemaan, mutta itseasiassa hämmentävän samantyyliseen elämykseen päädyttiin. Pohjasta tuli juuri sopivan ohut, ja täytteen määräkin osui ihan arpapelillä nappiin. Käytin
20 cm irtopohjavuokaa, jotta saisin piiraasta mahdollisimman korkean. En tiedä mikä siinä on, mutta haluaisin kaikki piirassetit aina mielummin korkeina kuin laakeina. Korkea piirakka- ja kakkupalakin näyttää omaan silmääni houkuttelevammalta. Kypsentämisaika kuitenkin kasvaa hieman. (Ja ei tämäkään quiche ole vielä ihan kyllin korkea... mutta vuoan reunat eivät vaan salli tämän muhkeampia väkerryksiä.)


Ja piiraan täyte... broilerin sisäfilettä (kyllä, nimenomaan SISÄfilettä käytin, mutta koska tiedättekin, niin ei tarvitse selittää pidemmälle... ;), salaattisipulia sekä tomaattia. Tomaatti onkin kesän ruokahaasteen aihe, emäntänäblogina Inkiväärihillo, ja osallistunkin tällä reseptillä iloiseen kisailuun mukaan. :) Piiraan makujuustoksi valkkasin pecorinon, ja ympäröiväksi maitotuotteeksi maitorahkan. Jos piiraassa voi käyttää maitoa, kermaa, kermaviiliä, tuorejuustoa, smetanaa tai ranskankermaa, miksei myös maitorahkaa? Jep, vastaus on taaskin se, että ihan hyvin voi. Maku ja rakenne erinomaiset.


Kana-tomaattiquiche

Pohja
50 g margariinia
1.5 dl vehnäjauhoja
0.5 dl kaurahiutaleita
(2 rkl vehnäleseitä)
1.5 mm suolaa
max 0.25 dl kylmää vettä

Mittaa jauhot, kaurahiutaleet ja suola kulhoon, ja nypi margariininokareet jauhoseokseen. Lisää murumaiseen massaan kylmää vettä kunnes saat sen pysymään koossa kuten taikinan kuuluu. Kääräise taikina muoviin ja heitä jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Täyte
350 g broileria (maustamatonta sisäfilettä suikaloituna)
suolaa
1 mm valkosipulijauhetta
2 kuivattua cayennepippuria (tai esim. chilihiutaleita)
2 pientä tomaattia
3 salaattisipulia (kevätsipulia)
2 munaa
400 g maitorahkaa
50 g pecorinojuustoa raasteena

Ruskista broileri ja mausta suolalla, valkosipulijauheella ja cayennepippurilla. Siivuta ja viipaloi tomaatti ohuelti. Pilko myös salaattisipuli varsineen päivineen. Vispaa munat ja rahka sekaisin, lisää joukkoon sipuli ja mausta seos pecorinoraasteella.

Kaulitse taikina levyksi ja asettele piirakkavuokaan. Asettele broileria, tomaattia ja rahkaseosta taikinapedille vuoronperään. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia niin, että pinta saa hyvän värin.

4 kommenttia:

  1. musta herkullisin quiche ei tarvikaan juuri muuta kun tomaattia täytteeksi, se on niin mehukas tosiaan

    VastaaPoista
  2. Aleksi: tomaatti pärjäisi epäilemättä yksinäänkin. Jälkiviisasteluna ehdin itsekin pohtia myös pelkällä kevätsipulilla/salaattisipulilla täyttämistä, sekin kun osoittautui mehukkaaksi ja törkeän hyväksi tuolla välissä (kuullottamattomana siis käytin, mietoa kun on). Ehkä seuraavalla kokeilukerralla tosiaan puolikas quiche pelkällä tomaatilla ja toinen miedolla sipulivarrella...

    VastaaPoista
  3. Tuota pitää kokeilla. Ja todella kauniit kuvat!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Ari! Valoisassa kesässä onkin mukava kuvailla. Vielä kun malttaisi miettiä kuvakulmia ja asettelua enemmän... :)

    VastaaPoista