30.7.2011

Kesäpäivän välipalalautanen

Millaisia välipaloja sinä nautit? Vai pärjäätkö ilman pikkuaterioita? Omalla kohdallani välipalat kuuluvat päivittäiseen ruokarytmiin, etenkin perusarjen treenipäivinä, jotta energiaa riittää työpäivän jälkeen. Lounaastahan on tuolloin kulunut jo hyvän aikaa, enkä koskaan syö illallista ennen treenejä vaikken suoraan töistä treeneihin aina menekään.

Tarjoiluehdotus! Viiden värin sääntökin täyttyy.

Pääasiassa välipalani koostuvat hedelmistä, rahkoista, (soija)jugurteista tai (soija)vanukkaista. Rusinat ja pähkinät ovat myös hyviä energiatsemppareita ja toisinaan ostan myslipatukoitakin, vaikken oikein niistä jaksakaan innostua. Patukat ovat kuitenkin käteviä kuljettaa mukana, ja säilyvätkin pitkään laukussa tai työpaikalla... työhuoneessani onkin kaapistossa mappirivien lomassa pieni kuivatarvikevarasto! :P Kuvien välipalastelu suoritettiin kuitenkin kotimaisemissa: nektariinia, parapähkinöitä, viinirypäleitä ja aurinkokuivattuja viinirypäleitä (vaaleita sultanarusinoita).


Kuvan aineksista kahdesta on vielä lisäjaariteltavaa. Ensinnäkin rusinat... Nämä ovat ehdottomasti parhaita koskaan ostamiani rusinoita! Kyllä, niissä todellakin on eroja! Nämä ovat irtonaisia, ehjiä, mehukkaita ja ihanan makeita. Luottorusinat (Sun-Maid) olivat marketissa joko loppu tai piilotettu jonnekin (epäilen jälkimmäistä), joten oli pakko valita muista vaihtoehdoista. Inhoan niitä risaisia tahmakavereita, joissa on ties mitä oksankappaleita joukossa. Sitten bongasin alahyllyllä nämä kaunokaiset, eikä kilohintakaan suuren pakkauskoon vuoksi (400 g) ollut juurikaan pahempi. Ja tosiaan, uusi suosikki on löytynyt. Tuote on Urtekramin vaaleat sultanarusinat, luomutuotantoa, ja rusinat on pintakäsitelty luomuauringonkukkaöljyllä (0.5% öljyä). Alkuperämaa Turkki.

Rusinapaketti näyttää tältä, suosittelen!

Toinen avautumisen kohde ovat parapähkinät, jotka ovat suurta herkkuani, mutta joita tulee todella harvoin ostettua hintasyistä. Nämä yksilöt olivat kuitenkin kuorineen 250 g paketissa alehintaan, vain 50 sentillä. Siispä ostin. Tyhmyyksissäni. Ne kuoret nimittäin... aika mahtava panssari. Kotona sitten ihmettelin ja googletin, että millä ihmeellä pähkinät saadaan kuorestaan ulos. No, kaverit piti sitten keitellä muutaman minuutin ajan, kuivattaa ja sitten murskata ja kuoria työkalupakin pihdeillä. Keittiöstä nimittäin uupuu pähkinänsärkijä. Voin kertoa, että meni enemmän kuin 10 minuuttia, eikä naurattanut kuin vasta seuraavana päivänä, jolloin jääkaapissa odottelikin kipollinen syöntivalmiita pähkinöitä. :) Loppu hyvin kaikki hyvin.

4 kommenttia:

 1. Meillä välipaloina kiisseliä ja rahkaa usein sekä lasten suosikkia pannaria.
  Ihana blogi sinulla.

  VastaaPoista
 2. Kiitokset Tupu. :) Pannukakkua ei olekaan tullut tehtyä aikoihin, rupesi ihan tekemään mieli... Pitääkin paistaa pannaria tässä joku ilta!

  VastaaPoista
 3. Käytätkö soijatuotteita ihan maun vuoksi? Et taida kuitenkaan maitoallerginen olla kun rahkaa syöt :) Itse olen tutustunut soijatuotteisiin vasta nyt lapsen maitoallergian vuoksi ja hän syökin niitä päivittäin.

  Itselläni myös rahka- ja pähkinävälipaloja.

  VastaaPoista
 4. Hyvä kysymys Mausteiselta Mantelilta! Itselläni ei tosiaan ole maitoallergiaa, joten maitotuotteet sopivat kyllä ruokavaliooni ja niitä käytänkin (erityisesti tuota rahkaa ja juustoja menee :D).

  Mutta, sekasyöjän ruokavaliooni asettuvat mukavasti myös soijavalmisteet, erityisesti jugurtit ja vanukkaat, mutta myös esim. soijasuikaleet ja tofu. Ja tosiaan, pidän maitotuotteiden tapaisten soijavalmisteiden, kuten jugurtin, mausta, ja pääasiallinen peruste soijatuotteiden käyttöön on juurikin tuotteiden kiinnostavuus maun ja valikoiman vuoksi (vaikka hinta onkin maitotuotteisiin verrattuna yleensä hieman korkeampi, vaikka sekin riippuu siitä mihin tuotemerkkeihin vertaa). Jos saan valita mysliaamupalan maidolla tai soijamaidolla niin valitsen jälkimmäisen. :P

  Toissijaisia syitä ruokavalion täydentämiseen soijatuotteilla ovat sitten oman kuluttajakäyttäytymisen eettisyys (kasvipojainen tuote, tuotanto vaatii vähemmän resurssipanoksia ja aiheuttaa vähemmän kuormitusta ympäristölle) ja myöskin tuotteiden terveellisyys (ravintosisältö, hyvät rasvat, kolesterolivaikutukset).

  Esimerkiksi
  Alpron sivuilla löytyy kiinnostuneille perustietoa ja jokunen reseptikin. Tuotevalikoimakin on varsin laaja ja hyvin saatavilla ainakin isommissa ruokakaupoissa!

  VastaaPoista