4.6.2011

Rapeakuorinen limppu, vaivatta ja vaivaamatta

Ruuanlaittoon ja leivontaan liittyvät onnistumisen hetket tuovat iloa paitsi juhlapäivinä, myös ihan tavallisena arkena. Ja mihin arki kulminoituisi sen paremmin kuin leipään. Leipä edustaa ja symboloi niin montaa asiaa ja arvoa, että vertaista saa hakea. Ehkä juuri sen vuoksi itse leivottu leipä saa onnistuessaan leipojansa aivan erityisen hyvälle mielelle? :)

Tässä blogissa leipien kanssa on tehty jonkin verran tuttavuutta, mutta nyt leipurointi on viety yhtä askelta pidemmälle. Varsinaisen jääkaappiin säilöttävän hapanjuuren tekoon en silti vieläkään uskaltautunut, mutta satuinpa löytämään mahtavan reseptin, jolla limpun malliseen leipään syntyy käsittääkseni jo aika lailla hapanjuurimainen rakenne (ilmakuplat jne.). Jos aiemmat vuokaleipä- yms. kokemukset ovat olleet arvosana-asteikolla tasoa 8-9, venyy tämä leipä kyllä kymmenestä maksimipisteestäkin ylitse. Euroviisujen malliin annan tälle ne täydet 12 pinnaa!Kyseisen ohjeen juju on sekoittaa leipätaikinan ainekset vain sekaisin ja antaa sitten elää omaa elämäänsä vähintään kellon ympäri. Sitten pieni taitteluoperaatio, kahden tunnin kohottelu ja paistaminen kuumennetussa, kannellisessa uuniastiassa. Näin syntyy upean rapea pinta. Jauhoista kolmanneksen voi tässäkin hyvin korvata vaikkapa graham- tai ruisjauhoilla, joita itse pölläyttelin sekaan molempia. Sekaan ripsautin myös fenkolinsiemeniä makua antamaan, vaikkei alkuperäisessä reseptissä leipämausteita käytettykään. Kukin tavallaan, kokeilkaa! :)

Alunperin resepti on kotoisin jenkkilästä: No-Knead Bread, Jim Lahey, New York Times. Suomennoksen mittamuunnoksineen löydät täältä: Vaivaamaton limppu, Katja Nordlund, Me Naiset. Myös tällaiseen sivuun törmäsin, jossa on samaisesta reseptistä pohdintaa ja hyviä vinkkejä: Rocket bread.

Twelve points go to...

Rapeakuorinen, vaivaamaton limppu
Muunnelma, alkuperäinen versio: No-Knead Bread, Jim Lahey, New York Times

8 dl jauhoja (oma cocktail: 5 dl vehnä, 1.5 dl ruis, 1.5 dl graham)
1 rkl fenkolinsiemeniä morttelissa rouhittuina
1.5 tl suolaa
0.25 tl kuivahiivaa
4 dl kylmää vettä

Yhdistä kuivat ainekseet kulhossa keskenään ja sekoita sitten joukkoon kylmä vesi. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämpötilassa 12-18 tuntia.

Jauhota leivinpaperi ja kumoa taikina sen päälle. Taittele taikinan ylä- ja alareuna kohti keskustaa. Taittele samoin myös taikinan vasen ja oikea reuna. (Ikäänkuin taittelisit nenäliinan tms.) Käännä taikina ympäri ja kokoa leivinpaperi löyhästi rypistellen sen ympärille. Anna levätä 2 tuntia.

Kuumenna paistoastiaa (kannellinen uuninkestävä astia tai kattila, pyrex-lasi käy loistavasti) 225 asteeseen lämpiävässä uunissa. Kumoa sitten taikina varovasti kuumaan paistoastiaan, sulje kansi ja paista 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä 20 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä.

2 kommenttia:

  1. Sehän on kakko! Terveisin: Länsi-suomalainen :)

    VastaaPoista