14.6.2011

Porkkana-retiisilisäke balsamicokastikkeella

Tässä mukava alkupala tai lisäke kesäiseen ruokapöytään: uunissa paahdettuja kesäporkkanoita ja -retiisejä balsamicokastikkeella. Retiisit ovat raakoina aika hankalaa syötävää, pistävän maun takia ne eivät maistu ainakaan minulle sellaisinaan suurina määrinä. Mahtavia koristeita ne kuitenkin ovat värinsä puolesta. Kypsennettäessä maku kuitenkin tasoittuu, ja uunissa paistamisen jälkeen retiisi ei maistu enää pistävälle säilyttäen kuitenkin sille ominaisen raikkauden.


Keittelin myös ensimmäisen kerran kokoon pienen kastikkeen balsamiviinietikasta, jota maustin sitrushedelmien kuorella. Järjettömän hyvää! Kuumentelin keitoksiani kuitenkin hieman liian kauan, ja koostumus meni vähän liiankin tönköksi. Vettä voi tietysti lisätä hieman, mutta lahjakkaampi keittää myös toisella yrityksellä liemet liian pitkälle... ;) Kolmas kerta toden sanoo? No, en malttanut enää kikkailla, kun kasvikset olivat jo valmiina, ja makuhan se ratkaisee.

Ennen ja jälkeen. (Toiseen kuvaan unohtuivat näemmä myös
uunissa jälkiruuaksi lämmitetyt aprikoosinpuolikkaat! :D)

Porkkana-retiisilisäke balsamicokastikkeella

nippu porkkanoita
nippu retiisejä
oliiviöljyä
timjamia
suolaa

3 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl vettä
1 tl sokeria
0.5 tl (kuivattua) sitruunankuorta
0.5 tl (kuivattua) appelsiininkuorta

suolapähkinöitä

Pese porkkanat ja retiisit huolellisesti ja katkaise varret jättäen kuitenkin sentti tai pari jäljelle. Pilko porkkanat ja retiisit pitkittäin kahteen tai neljään osaan, koosta riippuen. Asettele uuniastiaan ja pirskottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja muutama timjaminoksa. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla 20 minuuttia, kääntele sitten kasviksia ja paista ylätasolla vielä 10 minuuttia.

Mittaa balsamiviinietikka, vesi ja mausteaineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua kokoon 5-10 minuuttia, eli kunnes koostumus on sopivan tahmea, mutta silti juokseva.

Tarjoile kasvikset alkupalana tai lisäkkeenä. Kokoa kasvikset, liruttele päälle nauhana balsamicokastiketta ja kruunaa suolapähkinöillä.

Näistä kaunokaisista lähdettiin liikkeelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti