16.6.2011

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat eivät ehkä ole intuitiivisesti se juttu, jota kesän kynnyksellä lähtisi leipomaan. Mutta miksipä ei! Varsinkin kesäisenä sadepäivänä se on oivaa puuhastelua, ja sopivien täytteiden, päällysteiden ja lisukkeiden kanssa piirakat voivat olla mitä kesäisintä tarjottavaa.


Karjalanpiirakoiden tekeminen on todella yksinkertaista, mutta vaatii pientä suunnitelmallisuutta sekä aikaa erityisesti käsityövaiheessa. Puuron voi keitellä vaikka edellisenä iltana, kuoritaikina valmistuu minuuteissa. Rypyttäminen taas on oma taiteenlajinsa, ja piirakoiden muodonkin kanssa voi kikkailla. Me teimme peruspitkulaisia sekä pyöreitä piirakoita, joista tulikin todella veikeitä. Rypytyshän tapahtuu vain etusormia, nimenomaan niiden viimeisten nivelten kynsipuolia käyttäen. Ei siis etusormen ja peukalon väliin nipistellen! ;)


Karjalanpiirakat (24 kpl)

Riisipuuro
1 l maitoa
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 tl suolaa

Kuoritaikina
2 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
5 dl ruisjauhoja

voiteluun maitoa ja voita

Keitä riisipuuro paketin ohjeen mukaisesti ja jäähdytä. Sekoita kuoritaikinan ainekset keskenään. Kaulitse vehnäjauhoja apuna käyttäen pulikalla muutama piirakkakuori kerrallaan ja säilytä lopputaikinaa sillä aikaa kelmutettuna kuivumisen välttämiseksi. Levitä kaulittujen taikinakuorten päälle riisipuuroa ja käännä ja rypytä reunat. Pieniä tai suuria, pyöreitä tai pitkulaisia piirakoita... sinä päätät. Paista 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kiertoilmatoiminnolla 250 asteessa kahdessa tasossa samat 15 minuuttia. Kastele piirakat paistamisen jälkeen maito-voisula-seoksessa, kääri voipaperiin ja sitten vielä keittiöliinan sisään. Malta mielesi ja anna piirakoiden pehmetä ennen maistelua. (Niin varmaan... itse en muista yhtään leivontakertaa, jolloin ensimmäisiä piirakoita ei olisi lipastettu jo alkurapsakassa vaiheessa...)

4 kommenttia:

 1. Karjalanpiirakat on kyllä hyviä ja niihin tosiaan saa yhden tylsän sateisen päivän (tai ainakin aamupäivän) kulutettua. Tosi nättejä olet onnistunut tekemään!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kiitos, varsinkin näistä pyöreistä piirakoista saa helposti symmetriset ja nätit. Ja vähän normista poikkeavat! :)

  VastaaPoista
 3. Mäkin ajattelin taiteilla karjalanpiirakoita tulevalla viikolla.. ensimmäistä kertaa elämässäni! Päätin että ennen loman loppumista niitä teen ja 7 päivää on aikaa! :D löysin reseptipapereiden kätköistä mummoni ohjeen piirakoihin, pakkohan sitä on kokeilla :)

  VastaaPoista
 4. Luumukka: Kerta se on ensimmäinenkin! Peukut on pystyssä onnistumisen hetkien puolesta. Ja hauska nähdä onko mummosi ohjeessa pelkkää ruista vai myös vaaleampia jauhoja.

  VastaaPoista