17.5.2011

Lempeän mehevä ja kevyt banaanileipä

Banaanileipä on ollut tuloillaan jo kauan, mutta hommassa tahtoo aina käydä niin, että koska banaaneja tulee ruskettaa eli kypsyttää eli makeuttaa tätä varten niin pitkään kuin tohtii, iskee jossain vaiheessa aina mukamas pakottava tarve popsia banskut sellaisenaan. Ja leivän tekoon on turha ryhtyä, jos ruskeapilkullisessa kypsyydessä tertusta on enää yksi kaveri jäljellä...

Piece of cake... I mean, bread... ;)

No, kerrankin oli tarpeeksi iso terttu, ja sain pantattua 3 banskua reilusti kypsän ja makean puolelle. Siispä leipomaan! Jätin soseeksi muussattuun banaaniin pieniä palasia ja nämä sattumat mehustavat muutoinkin maukasta banaanileipää eli -kakkua entisestään. Rakennetta ja mehukkuutta tuovat myös kananmunat, ja nostatusaineena omassa reseptissäni on leivinjauhe. Sokeria ei vaniljasokerin ja banaanien makeuden lisäksi tarvita lainkaan. Mausteina inkivääriä ja kanelia, ja mikäli haluat, kannattaa leipää höystää vielä rouhituilla pähkinöillä. Itselläni oli pussin pohjalla enää vajaa 25 g pekaanipähkinöitä jäljellä, joten sekoitin ne vasta taikinan viimeiseen neljännekseen, jonka sitten taputtelin vuoan toiseen reunaan. Vaikkei pähkinöitä laittaisikaan taikinaan, kannattaa asetella muutama leivän pintaan. Pinnassa paahtuneet pekaanipähkinät nimittäin maistuivat aivan taivaallisille. Taikina on muuten sen verran jämäkkää, että isommassakin leipävuoassa paistaen saat kyllä korkean leivän jakamalla vuoan sopivasta kohdasta kerroksittain taitellun folionpalan avulla. Ja nämä voisi varmasti paistaa muffineinakin paistoaikaa lyhentäen.

Laskinpa tälle leivonnaiselle myös ravintosisällön, koko satsi sisältää energiaa noin 1 270 kcal. Nice to know. Ravintoarvolaskurit ovat vähän kuin askel-, syke-, matka- tai lämpömittarit... pieni kikkailu ja mittailu on hauskaa. Tai ehkä se on vaan tämä insinööritaustan aiheuttama rasite? Kätevän laskurin tarjoaa joka tapauksessa esimerkiksi Yhteishyvä Ruoka.


Banaanileipä / banaanikakku
(noin 1 270 kcal, pähkinöitä huomioimatta)

3 banaania
2 munaa

0.5 tl suolaa
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
(50-100 g pekaani- tai muita pähkinöitä)

Muusaa banaanit, jätä silti ihmeessä joukkoon meheviä sattumia. Vatkaa banaanisoseen joukkoon munat. Sekoita sitten toisessa astiassa keskenään kuivat aineet (sekä rouhitut pähkinät) ja kääntele ne sitten banaani-munaseokseen. Kaada öljyttyyn (leipä)vuokaan ja paista 175 asteessa 40-45 minuuttia. Varmista kypsyys hammastikun avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti