19.5.2011

Kotikutoiset, mutta katu-uskottavat hampurilaiset - Homemade hamburgers

Recipe in English in here...

Toukokuun ruokahaasteen isäntä, Hyvän maun rajalla -blogin Sami, valitsi teemaksi burgerin eli hampurilaisen. Hyvä haaste, tehtävänanto on selkeääkin selkeämpi, mutta jättää kyllä tilaa vaikka lähteä määrittelemään hampurilais-konseptin kokonaan uusiksi.

Burgerit oregano-tomaatti-maissi-broilerinjauhelihapihveillä,
salaatilla, vihanneskrassilla ja majoneesilla.

Itse säästin villit ideat kuitenkin toiseen kertaan, ja pyöräytin klassiset hampurilaissämpylät, jotka sitten täytin oman maun mukaisilla täytteillä. Lopullinen kimmoke oli Eevan Voisilmäpeliä-blogissa ankarasti hehkuttama sämpyläohje, jota oli sitten ehdottomasti päästävä koestamaan. Ja kyllä vain, minusta näistä hampparisämpylöistä tuli omien viilailujen ryydittäminä täydellisen autenttiset sekä muodon, ulkonäön, koostumuksen että maun puolesta. Ainoa lisähifistely, mitä keksin jälkiviisaana ehdottaa, on valmiiden, puolitettujen sämpylöiden leikkuupinnan paahtaminen, se kannattaa varmasti tehdä, jos valmistaa jauhelihapihvit grillissä tai pannulla.

Hampurilaissämpylät erottaa muista sämpylöistä erityisesti seuraavat kaksi tekijää: seesaminsiemenet ja muoto. Kuvassa demotaan oikeaoppista hyvin muodostunutta hampurilaissämpylää ja avaruuspukua, jolla muoto saadaan aikaan. Vertailun vuoksi taustalla hengailee normaaliin tapaan paistettu hampurilaissämpylä-wannabe mallia "sokeripulla".

Pihvit valmistin broilerin jauhelihasta, joka sai välimerellisiä makuja tomaattipyreestä ja oreganosta. Todella mehukkaat ja maukkaat pihvit tulikin, tosin yksi muna olisi varmaan riittänyt. Väliin olisi käynyt loistavasti myös nämä tuliset piffit. Täytteeseen aioin pihvin ja salaatin kaveriksi murustella fetajuustoakin, mutta kun olin koemaistanut pihvejä, päätin että liika on liikaa, ja tyydyin höystämään burgereita vain pienellä majoneesitujauksella. Hyviä makuja on turha sekoittaa liian montaa kerrallaan! Summa summarum... Itse tehdyt hampurilaiset ovat pop.

Välissä myös itsekasvatetun pinaatin ensimmäisiä lehtiä,
joita juuri ja juuri raaskin näin varhain verottaa.

Välimeren kanahampurilaiset

Hampurilaissämpylät (noin 4 kpl)
Muunnelma Voisilmäpeliä-blogin ohjeesta.

1 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria

1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
3/4 tl suolaa
1.5 rkl margariinia
(seesaminsiemeniä)

Lämmitä vesi ja sekoita siihen kuivahiiva sekä sokeri. Anna seistä 5 minuuttia.

Nypi jauhot ja suola margariinin kanssa murumaiseksi seokseksi, mutta jätä vajaa puoli desiä jauhoista vaivaamisvaiheeseen. Lisää neste-hiivaliemi jauho-margariiniseokseen, ja sekoita joukkoon myös vatkattu kananmuna. Vaivaa sitten taikinaa pöytätasolla loppujauhoja apuna käyttäen 10 minuutin ajan. Anna taikinan kohota liinan alla 1.5 tuntia.

Leivo taikina pyöreiksi sämpylöiksi leivinpaperin päälle, ja anna kohota vielä toiset 1.5 tuntia liinan alla. Askartele halutessasi foliosta renkaat sämpylöiden reunoille kohoamisen loppuvaihetta ja paistamista varten. Voitele sämpylät kohotuksen jälkeen vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista uunin keskitasolla
200 asteessa 10-15 minuuttia. Laita paistamisen ajaksi uunin alatasolle uunipelti, ja siihen muutama desi vettä.

Broilerinjauhelihapihvit
(noin 8 pihviä)

400 g broilerin jauhelihaa
100 g maissia
100 g tomaattipyrettä
2 munaa
1 rkl oreganoa
0.5 tl valkosipulijauhetta
0.5 tl suolaa
0.5 tl pippuria

Sekoita ainekset keskenään, muotoile pihveiksi ja paista pannulla tai 225-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Pihveistä saat tasapaksut kun muotoilet keskiosan hieman reunoja ohuemmaksi, kypsyessään pihvi kutistuu ja keskiosa kohoaa hieman.

Kolme normikokoista ja kaksi minipurilaista.
Plus piilossa se yksi "sokeripulla", musta lammas.

Homemade burger buns

In my opinion, the two most essential things regarding perfect hamburger buns are sesame seeds and the right kind of shape. Of course you need to get the right taste, color and structure too, but in order to get hamburger buns instead of plain regular rolls, you definitely need sesame seeds and a bit of tin foil.

I filled my burgers with lettuce, mayo and homemade chicken patties. Yummies!

Hamburger buns (4 pieces)
Adapted from the Finnish blog Voisilmäpeliä, where the recipe in turn was an adaptation from the New York Times...

1 dl water
1 tsp dried yeast
1 tbs sugar

1 egg
3 dl wheat flour
1 dl graham flour
3/4 tsp salt
1.5 tbs margarine
(sesame seeds)

Heat the water up and add yeast and sugar. Mix and leave to rest for 5 minutes.

Process margarine together with salt and flour into small crumbs. Whisk the egg. Add all moist ingredients into the crumb mixture and mix thoroughly. Knead the dough well for 10 minutes and then cover with a kitchen towel and leave to rest for 1.5 hours.

Form the dough into buns and let rise under the kitchen towel for another 1.5 hours. If you want perfectly shaped hamburger buns, use tin foil to make ring-shaped forms around the buns. Place the tin foil rings, brush the buns with water and sprinkle sesame seeds on them. Heat the oven to 200 C degrees and place a tray with 3 dl of water on it on the bottom self. Bake for about 10-15 minutes.

3 kommenttia:

  1. Onpas kauniit sämpylät! :) Tuntuu ettei itse saa tehtyä oivia purilaispullia millään, mutta tällä ohjeella ja foliokikalla varmasti onnistuisi :)

    Kardemumma on kyllä ihanaa! Laitan sitä kaikkeen minne vähänkin pystyy, myös lihapullataikinaan. Kävi ihan kivasti! Yksi loistavia kardemummaa sisältäviä reseptejä on mummoni ohjeella tehty raparperi tarte tatin (ohje taisi hukkua, eikä ole vileä blogissani) ja kardemummapannacotta. Nam!

    VastaaPoista
  2. parhaimmannäkösiä hampurilaisia ikinä! mistähän noita muotteja saa vai voiko jotain käyttää sen sijasta?

    VastaaPoista
  3. Ellie: Nuo muotit on askarreltu ihan tavallisesta foliosta! Eli muutaman kerran taittelin foliota sopivan vahvuisen suikaleen saamiseksi, ja sitten suikale vaan rullalle. :) Hätä keinot keksii!

    VastaaPoista