21.5.2011

Gazpacho, viileä kasviskeitto

Gazpacho on espanjalainen kasviskeitto, jossa päärooleihin on kiinnitetty tomaatti ja paprika. Keiton rakenne voi vaihdella rakeisista sattumista samettisen pehmeään ja väri oranssista tummaan punaiseen (on toki esim. vihreä muunnelmakin). Ruokatyyppinimestään huolimatta gazpachoa ei keitetä ja tämä alkupala- tai lounaskeitto tarjoillaankin viileänä.


Gazpachoa ei kannata lähteä tekemään huonoista tomaateista. Ja tällä tarkoitan raakoja, vetisiä tai muutoin mauttomia yksilöitä. Itse käytin miniluumutomaatteja, jotka olin edellisen kauppareissun pohjalta todennut maukkaiksi ja kypsiksi (oli vielä samaa erää myytävänä). Chilin kanssa meni vähän arvailuksi, kun en lainkaan tiennyt kuinka voimakkaan kaverin sain kaupasta matkaani. Ei muuten hevivaaka suostunut antamaan lappusta, kun menin yhtä pikkuchiliä punnitsemaan! :D Sain käsinkirjoitetun maksusuorituslapun kassalle kuljetettavaksi... Mutta oli pikkuisessa potkua. Herkemmälle riittäisi tuon tason chilipaprikasta puolikaskin.

Perusraaka-aineet: Paprika, tomaatti, kurkku,
punasipuli, valkosipuli, sitruuna ja chili.

Huomaa oikeaoppisesti kokonaisina säilyneet tomaatinsiemenet.


Gazpacho
(4 annosta, noin litra)

1 punainen paprika
1 pieni kurkku
1 pieni punasipuli
1 pieni chili
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa (balsamico)
0.5 kg (miniluumu)tomaatteja
0.5 sitruunan mehu
0.5 tl suolaa
0.5 tl mustapippuria
0.5 rkl sokeria
basilikanlehtiä

Pilko kasvikset ja sekoita blenderissä/tehosekoittimessa tms. sopivan kokoisissa erissä maustavien ainesten kanssa. Kurkun voi halutessaan kuoria (itse en kuorinut), mutta tuskin kannattaa paitsi, jos kurkku on ulkolainen ja kuoret ovat kovin paksut. Aja tomaatit erikseen ja mahdollisimman nopeasti, jotta siemenet eivät jauhaudu kitkerää makua antamaan. Anna keiton tekeytyä ja jäähtyä jääkaapissa yön yli tai vähintään neljä tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti