3.4.2011

Rahka-juustokakku appelsiinin ja suklaan sävyissä

Haluaisin todellakin tavat ihmisen, joka ei pidä juustokakuista... Enkä muuten vähiten siksi, että voisin sitten tarjoutua ystävällisesti pelastamaan tämän tyypin ikävistä juustokakkutilanteista ;) Mutta, mutta. Juustokakut ovat todellakin laajasti pidettyjä, ja siten varma nakki esimerkiksi juhlissa tarjottavaksi. Omat koulukuntansa on tietysti uunissa paistettaville, kananmunaa sisältäville sekä liivatteella, agar agarilla tai vaikkapa hyytelösokerilla viileässä hyydytettäville juustokakuille. Itse en kyllä kieltäydy kummastakaan sortista, joskin valintatilanteessa kallistun ehkä ensin mainitun puoleen.


Perjantain ja viikonlopun juhlistamiseksi syntyi suklaiseen pohjaan appelsiinin makuinen juustokakku. Tuorejuustona käytin ensimmäistä kertaa Pirkan appelsiinituorejuustoa, joka oli kyllä todella positiivinen yllätys. Oikeaa appelsiinia pikku muruina joukossa, aitoa makua! Tuorejuuston seuraksi kippasin purkin maitorahkaa. Eli kyseessä on rahkapiirakka-juustokakku-hybridi. Hyvän omantunnon jälkiruoka, mutta kuitenkin ilman pingotusta.

Appelsiini ja suklaa toimivat hyvin yhteen. Ja appelsiinituorejuusto riitti hyvin maustamaan sitruksiseksi koko täytteen, vaikka maitorahka tuplasi volyymin. Sokerin kanssa olin tarkoituksella maltillinen, menemättä kuitenkaan liiallisuuksiin. Makeaa herkkuahan tässä haetaan, mutta haluttiin välttää imelän ällömakeat jälkimaut. Mission accomplished! Tämä oli muuten taas semmoinen leipomus, jonka uunissa kohoilua seuratessa oltiin jännän äärellä. Nousi siis reilusti tummaa kaakaopohjaa korkeammalle! Mutta kyllä vain, taas kerran pinta laskeutui ja palasi aisoihin nätisti jäähtyessään. Ensi kerralla taidan kokeilla esipaistaa pohjaa hieman ennen täytteen lisäämistä, jotta reunojen lisäksi myös pohja olisi vielä rapeampi.


Appelsiinin ja suklaan makuinen rahka-juustokakku
(20 cm irtopohjavuokaan)

Pohja
50 g margariinia
2 rkl sokeria
1 muna
2 rkl kaakojauhetta
2 dl vehnäjauhoja

Täyte
200 g appelsiinituorejuustoa
250 g maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
0.5 dl sokeria
2 munaa

Pohja: Vatkaa pehmeä margariini sekaisin sokerin kanssa ja lisää sitten muna. Sekoita joukkoon myös (sihdin läpi) kaakaojauhe sekä jauhot. Kaulitse muovikelmun välissä tai painele sellaisenaan irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte: Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon maitorahka, vaniljasokeri sekä sokeri. Sekoita täytteeseen huolellisesti munat ja kaada sitten vuokaan. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua.

9 kommenttia:

  1. Hei tää kuulostaa ihanalta! Onnistuko maku? :)
    Ja kauanhan tää säilyy? Jos teen tänään illalla, onko vielä sunnuntaina hyvää?

    Mulla on vaan 26 cm vuoka, niin riittääköhän toi pohja siihen vai pitääkö jotain lisätä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos olet varmaotteinen kaulitsija, luulisin pohjan riittävän noinkin isoon vuokaan (ja ainakin minä olen sitä mieltä, että mitä ohuempi pohja, sen parempi). Mutta jos epäilyttää, voi aina tehdä tuplat ja leikata turhat taikinat pois.

      Huomaa myös, että kakusta tulee isossa vuoassa aika lailla matalampi. Lisäisinkin siksi ehkä vielä toisen purkin tuorejuustoa, mikä ei edes vaadi lisäkananmunaa.

      Ja kyllä juustokakku pari päivää jääkaapissa säilyy, ei mitään ongelmaa. :)

      Poista
    2. Voisikohan lisätä esim. 100g maitorahkaa koska en saa tähän hätään enää tuorejuustoa? :)

      Poista
    3. Miksei, rohkeasti vaan kokeilemaan, niinkuin varmaan jo teitkin. :)

      Poista
  2. Onnistuisikohan täyte niin, että laittaisin muutenkä samoin kuin sinä, mutta maustamatonta tuorejuustoa 150 g ja lisäksi appelsiinin/sitruunan kuori ja mehu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilemättä onnistuu noinkin. Suoraan hedelmästä tulevava maku on ehdottomasti plussaa! :)

      Poista
  3. Tein tämän ja laitoin täytteeseen maustamatonta tuorejuustoa ja appelsiinin kuoren ja mehun. Oli ihanaa!

    Rahka-juustokakku appelsiinin ja suklaan makuisena

    VastaaPoista
  4. Neiti leipuri: Ihan mahtavaa! Sun olisi pitänyt lähettää mulle pala maistettavaksi. ;)

    VastaaPoista