6.4.2011

Luumuilijan possupata

Vielä viimeinen jokseenkin talvinen pataruoka. Sääkin tuntuu sitä vaativan, kun keväisen aurinkoiset päivät vuorottelevat harmaan viileiden tihkusateiden kanssa. Sade tosin onneksi sulattaa lumihankia mukavasti, edesauttaen siten kevään tuloa. Kohtahan sitä voi alkaa leskenlehtien bongailun. ;)


Kuivattujen hedelmien voisi sanoa olevan suuri salainen paheeni. Paitsi, ettei siinä ole mitään salaista. Ja paitsi, ettei siinä kauheasti pahaakaan ole. Päinvastoin, hyväähän ne tekevät kohtuullisissa määrin nautittuna. Yksinkertainen luumukiisseli on herkullista, mutta rusinoiden, aprikoosien ja taateleiden tapaan luumut ovat kiinnostava lisä pääruoissakin. Luumuinen maku sopii sekä naudan- että porsaanlihaan, ja tämänkertainen resepti parittaakin kuivahedelmät porsaankinkun kanssa. Joukkoon raastettiin myös omena, ja yrttivalikoimasta ripoteltiin sekaan timjamia ja persiljaa. Herkkupossun lisäkkeeksi haudutin vaihtelun vuoksi couscousia.


Luumu-porsaspata

400 g porsaankinkkua kuutioina (378 g)
0.5 tl (sitruuna)suolaa
8 kpl maustepippureita
2 dl vettä
1 vihreä omena
200 g kuivattuja luumuja
1 rkl kuivattua persiljaa
1 tl kuivattua timjamia
1 dl ruokakermaa

Ruskista possukuutiot kaikilta sivuiltaan. Mausta suolalla ja lisää joukkoon maustepippurit sekä neste. Raasta omena pataan ja lisää sinne myös puolet luumuista sekä yrtit. Hauduta miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lisää loput luumut sekä ruokakerma ja hauduta vielä 10 minuuttia. Tarjoile couscousin, perunoiden tai riisin kanssa.

Esittelyssä lapsuudenkodista mukaan tarttunut uuniastia,
johon kuuluu myös lasikansi. Hellyyttävä retrokuvio ja
astiantäydeltä muistoja yhteisistä ruokahetkistä. :)

2 kommenttia:

  1. Näyttää niin hyvältä, tuli nälkä :) Mitähän menis syömään iltapalaksi, tuoreita luumuja ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Piia. Tuoreet luumut ne vasta poikaa onkin! :D

    VastaaPoista