24.4.2011

Kevään vihreää: tofua pinaattikastikkeessa

Kuivatut soijasuikaleet ja -palat ovat tässä keittiössä silloin tällöin käytettävinä tuotteina tuttuja, mutta tofua olen kokeillut ruuanlaitossa vain pari kertaa. Molemmathan siis ovat soijapavusta valmistettuja elintarvikkeita ja siten erinomaisia proteiinin lähteitä. Tähän voisi edelleen täsmentää niiden sopivan hyvin lihan korvikkeeksi, mutta omaan ajatusmalliini toteamus ei sellaisenaan istu. En tämänkertaisessakaan ateriassa ajatellut korvanneeni lihaa, vaan hyödyntäneeni ravitsevaa ja hyvänmakuista raaka-ainetta. Sekasyöjänä lihakin maistuu, mutta en näe tarpeelliseksi syödä sitä läheskään joka aterialla tai joka päivä, pikemminkin tavoitteena on monipuolisuus, ravintoarvojen tasapaino ja tietysti hyvä maku! :) Valintoja kasviperäisten tuotteiden lisäämiseen ruokavaliossa tukevat tietysti myös kestävyyden (sustainability) näkökulmat.

Ah, mikä kaunis väri!

Pääraaka-aineena siis uusi tuotetuttavuus, Alpron luonnonmukaisesti viljellyistä soijapavuista valmistettu tofu. Marinoin maustamattoman tofun ja tarjoilin sen pinaattikastikkeessa riisin kera. Olin kahden vaiheilla tehdäkö intialaishenkinen pinaattikastike vai pitäytyäkö ns. puhtaammissa mauissa. Päädyin jälkimmäiseen ja pinaatin makupariksi valikoitui basilika. Basilika oli itse tuoreesta basilikapuskasta kokonaisina lehtinä kuivattua ja murustelin sitä sekä tofun marinointiliemeen että itse kastikkeeseen loppuvaiheessa.


Tofua pinaattikastikkeessa

250 g maustamatonta tofua
2-3 rkl soijakastiketta
1 mm valkosipulijauhetta
kuivattua basilikaa (toki tuorekin käy hienonnettuna)

150 g pakastepinaattia
1 dl ruokakermaa
0.5 dl (riisin keitin)vettä
vajaa 0.5 tl mustapippuria
kuivattua basilikaa
(suolaa)

Kuutioi tofu ja laita muovipussiin marinoitumaan soijakastikkeen, valkosipulijauheen ja basilikan kanssa. Anna marinoitua jääkaapissa useampi tunti tai vaikkapa yön yli.

Paista tofukuutiot pannulla ja lisää sitten pinaatti. Lisää hetken päästä myös ruokakerma, pippuri sekä basilika, ja maista tarvitaanko suolaa. Kuumenna ja lisää tarvittaessa vielä hieman nestettä, esimerkiksi riisin keitinlientä. Tarjoile riisin tai spagetin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti