15.3.2011

Zuppa di pesce - Punainen kalakeitto

Helmikuussa voiton pokanneen Sokrateen keittiössä -blogin toimesta ruokabloggaajien nenät suunnattiin maaliskuussa kohti saapasmaata: ruokahaasteen teemaksi julistettiin italialainen tai Italia-henkinen ruoka ilman vilja- tai maitotuotteita. Italialainen ruoka maistuu allekirjoittaneelle oikein hyvin, ja viime kesän Italianreissulta karttui muiden kokemuksien ohella myös kulinaristisia makukokemuksia. Erityisesti pidin kalaa ja mereneläviä sisältävistä annoksista. Ja tietysti italialaisesta jäätelöstä... tuhat ja yksi eri makua, toinen toistaan parempia. Koeta siinä nyt löytää suosikkisi, kun uusia makuja tulee vastaan jokaisessa gelateriassa.


Haasteruoka pysyy kuitenkin vahvasti pääruokalinjalla. Pöytään tarjoillaan Italia-inspiroitua, tomaattipohjaista kalakeittoa. Pakastealtaan vastuullisesti pyydetty alaskanseiti käy tähän loistavasti, ja ateria syntyy muutoinkin hyvin edullisesti. Myöskään sen ihmeempiä kikkailuja ei tarvita raaka-aineiden tai valmistusmenetelmien suhteen. Soppaan sopii toki muukin vaalea kala saatavuuden ja budjetin mukaan joustaen. Keiton kaveriksi ja siihen dippailtavaksi pöydässä oli rosmariini-ohraleipää.

Kalasta, perunasta, tomaatista, paprikasta...
niistä on pienet keitot tehty.

Punainen kalakeitto
(noin 4 annosta)

5 dl vettä
2 rkl kuivattua persiljaa
0.5 dl kuivattuja sipulilastuja
1 tl valkosipulijauhetta
2 tl paprikajauhetta
2 laakerinlehteä
6 maustepippuria

500 g perunoita
400 g alaskanseitiä tai muuta vaaleaa kalaa
1 iso paprika
400 g kuorittuja tomaatteja (säilyke)
2 rkl balsamiviinietikkaa
mustapippuria ja (sitruuna)suolaa maun mukaan
(tuoretta persiljaa)

Sulata kala, mikäli käytät pakastekalaa ja pilko se sopiviksi annospaloiksi. Kuori perunat ja siivuta ne ohuiksi viipaleiksi. Pilko myös paprika. Mittaa vesi kattilaan ja lisää siihen mausteaineet (persilja, sipulilastut, valkosipulijauhe, paprikajauhe, laakerinlehdet ja maustepippurit). Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista muutama minuutti. Lisää sitten perunat ja anna niiden kypsyä 10 minuuttia. Lisää loput ainekset (kala, paprika, tomaatti, balsamiviinietikka, pippuri ja suola) ja kypsytä vielä 8 minuuttia. Poista laakerinlehdet ja maustepippurit ja tarjoile persiljalla koristeltuna, (paahdetun) leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti