12.3.2011

Rosmariini-ohraleivät

Mikä mahtaa olla syynä siihen, ettei ohraa käytetä enemmän leipäviljana? Omat leivontakokemukseni kun ovat osoittaneet, että ohraiset leivät ovat ainakin minun makuuni enemmän kuin mieluisia. Maku on pehmeä, työstäminen helppoa ja kuituakin täysjyväohrajauhossa on yli 10 grammaa (100 grammaa kohti). Tänä viikonloppuna nappasin käyttöön Raision/Sunnuntain ohraleipien ohjeen, jota tuunasin rosmariinilla. Ah mikä tuoksu! :) Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut muuten lainkaan sokeria tai muuta ravintoa hiivalle, joten hädissäni lisäsin sitäkin ruokalusikallisen verran. Ihan noin niinkuin varmuuden vuoksi. Ja en tiedä miten olisi toiminut ilman, mutta nyt ainakin taikina kohosi upeasti. Ja myös maltoin odotella rauhassa, heh.


Kokeilin myös vihdoin uunin kiertoilmatoimintoa, mikä mahdollisti useamman pellillisen paistamisen samanaikaisesti. Ja hyvin homma toimikin, vähensin vain lämpöä ohjeistetut parisenkymmentä astetta. Leivoin puolet taikinasta, eli 2 pellillistä, hieman kämmentä pienemmiksi puikuloiksi. Lisäksi tein 2 isompaa reikäleipää ja yhden pellillisen pikkuisia leipäsiä, joita on hauska uittaa keittolautasella tai käyttää kastikkeen kaapimiseen. Rosmariini toi leipiin ihanan aromin, uunituoreet rapeakuoriset leivät meinasivat kyllä viedä kielen mennessään!


Rosmariini-ohraleivät (20 pientä tai 4 isoa ohutta leipää)
Alkuperäinen resepti: Raisio/Sunnuntai. Muutokset merkitty tähdellä*

5 dl vettä
1.5 tl suolaa
2 tl kuivattua rosmariinia*
1 rkl sokeria*
6 dl ohrajauhoja
1 ps kuivahiivaa
noin 5 dl vehnäjauhoja
0.5 dl juoksevaa margariinia (tai 50 g normimargariinia sulatettuna)

Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja sekoita siihen suola, rosmariini ja sokeri. Vispilöi sekaan keskenään sekoitetut kuivahiiva ja ohrajauhot. Lisää vehnäjauhot vähitellen, taikinaa samalla vaivaten. Lisää ennen viimeistä jauhodesiä huoneenlämpöinen margariini ja vaivaa tasaiseksi. Lisää vielä enintään desi jauhoja ja peitä taikinakulho sitten liinalla. Anna kohota 30 minuuttia.

Kippaa taikina jauhoteulle leivontatasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo, pyörittele tai kaulitse halutunmuotoisiksi leipäsiksi ja anna kohota liinalla peitettynä toiset 30 minuuttia.

Pistele leipiä haarukalla ja paista kiertoilmatoiminnolla 200 asteessa kaksi peltiä kerrallaan noin 10-13 minuuttia, koosta riippuen. Valmista on, kun leivät saavat väriä pintaan.(Normaaliuunitoiminnolla paistetaan yksi pelti kerrallaan 225 asteessa.)

3 kommenttia:

  1. ei tavallisissa leipäohjeissa ole koskaan sokeria tai muuta "ruokaa hiivalle".. katopa joskus kaupan leipien tuoteselosteita :)

    VastaaPoista
  2. Jauhon hiilihydraatti pilkkoutuu sokereiksi joita hiiva käyttää. Eli leipä ei tosiaan tarvitse sitä 'ravintoa'.

    Tuli muuten mieleen että leipä ois ollut aika lailla kalliimpaa joskus aikoinaan, kun sokeri oli tosi kallista (ja hunaja), jos aina ois pitänyt laittaa sokrua mukaan.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Aleksi ja Anni tarkennuksista, tästä viisaampana taas seuraavaa leivontapäivää varten. :) Vinkit ja neuvot ovat ylipäänsä enemmän kuin tervetulleita tähän keittiöön!

    VastaaPoista