19.2.2011

Talvionnelan rusinaskonssit

Skonssit ovat leivinjauheella kohotettavia makeita tai suolaisia leivonnaisia, jotka sopivat aamupalalle ja muihin tee- tai kahvitteluhetkiin. Brittiläistä perua tietenkin! Skonssit ovatkin ikäänkuin yhden sortin teeleipiä, tai paremminkin monen sortin teeleipiä... Tai vaihtoehtoisesti Suomessa teeleipinä käsitettävät leivonnaiset ovat ehkä yhden sortin skonsseja? No, joka tapauksessa nämä kaikki ovat sukua toisilleen ja variaatioita riittää.Hayleyn skonssit saavat makeutensa rusinoista, joita annostellaan taikinaan hyvin avokätisesti. Skonssit voidaan avata ja väliin sopii levittää vaikkapa voita, hilloa ja/tai jopa kermavaahtoa (brittiläinen laskiaispulla). Rusinaskonssit maistuvat uunituoreina kyllä ihan sellaisinaankin. Suolaisia skonsseja voi varioida korvaamalla rusinat vaikkapa yrteillä, ja maustettuja tuorejuustojakin olen nähnyt laitettavan niin taikinaan kuin skonssin väliinkin.

Näissä rusinaskonsseissa on kyllä kaikki kohdallaan. Tuskin edes voin kuvitella mukavampaa viikonloppuaamua kuin se, josta tänään sain nauttia: kaunis talvimaisema, auringonnousu ja -paiste, leppoisaa rauhallista olemista, kiireettömyyttä, uunituoreita rusinaskonsseja ja kylmää maitoa... Mmm...
Nooran esimerkistä intoutuneena tarjoilen teille reseptin lisäksi aamun skonssihetken tunnelmabiisin: Queen - A Winter's Tale (Spotify).


Rusinaskonssit
1 pellillinen, ~10 kpl

3.5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
1 rkl sokeria

50 g margariinia
1.5 dl maitoa
1 dl rusinoita

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää margariini joukkoon nokareina ja nypi se kuivien aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä maito ja rusinat. Sekoita nopeasti (älä vaivaa). Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kaulitse noin 2 cm paksuksi levyksi. Irroita lasilla tai pyöreällä muotilla haluamasi kokoisia pyörylöitä. Paista skonsseja 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Ennen paistamista näyttää jotakuinkin tämmöiseltä.

3 kommenttia:

 1. jostain olen lukenut että teeleipä on vaan suomalainen "juntti" nimike skonsseille.. eli skonssit on teeleipiä ja toiste päin.

  tämmösiä in pitänyt koitaa jo vähän aikaa.. ja amerikkalaisia bisquitteja kanssa

  VastaaPoista
 2. Aleksi: kuulostaa enemmän kuin uskottavalta selitykseltä. Mutta kysyisinpä vaan, että miksi "suomalaiset teeleivät" on sellaisia lättänöitä... Ulkonäkö lähempänä rieskaa kuin skonssia! Muualla maailmassa myös isot, sektoreiksi leikattavat skonssit ovat KORKEITA. Junttijalostusta tämäkin?

  VastaaPoista
 3. tästä en tiiä kyllä mitään :) suomessahan ne taitaa lähes aina myös sisältää kauroja..

  VastaaPoista