22.2.2011

Pellavansiemensämpylät - Linseed bread rolls

Same in English...

Olen enemmän leipä- kuin sämpyläihminen, mutta päätin nyt kaikesta huolimatta tempaista vaihteeksi viljat uuniin sämpylöiden muodossa. Taikinaa tähdittävät pellavansiemenet, joita onkin tässä aika paljon (eli vähempikin voisi riittää). Pellavainen maku tulee siten ihan oikeastikin esille, varsinkin kun liotin siemeniä yön yli ennen leipomista. Normijauhojen lisänä käytin runsaskuituista ohrajauhoa.

Kohotettuina.

Pienestä taikinasta syntyy kaksi pellillistä sämpylöitä. Annoksen voi tuplata, mikäli haluaa isomman satsin, johon kuluu kokonainen hiivapala. Itse pyörittelin ensimmäisen pellillisen ihan tavallisiksi sämpylöiksi ja toisen erilaisiksi solmuiksi ja kiemuroiksi. Ei lapsettanut yhtään... ;)

Joko pääsee uuniin?


Pellavansiemensämpylät
2 pellillistä, ~16 pientä sämpylää

0.5 dl pellavansiemeniä
2.5 dl maitoa
1 rkl (fariini)sokeria
25 g hiivaa
2 dl ohrajauhoja (tai graham- tai ruisjauhoja)

0.5-1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

Mittaa kulhoon maito, sokeri ja pellavansiement. (Halutessasi voit liottaa siemeniä ensin yön yli nestetilkassa ja siis kipata mukaan liotusliemenkin.) Heitä kulho mikroon ja liuota hiiva lämmitettyyn nesteeseen. Sekoita joukkoon ohrajauhot ja jätä liinalla peitetty taikinanalku muhimaan reiluksi vartiksi.
Lisää suola ja alusta myös loput jauhot taikinaan. Lisää alustamisen loppuvaiheessa myös öljy. Leivo sämpylöiksi ja kohota liinalla peitettyinä puolisen tuntia. Voitele maidolla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.


This time I'm including an English translation of the recipe. And the star of the show tonight is linseed. Or flax seed, if you wish. Regardless of what you want to call them, these seeds are considered to contribute to a balanced and healthy lifestyle. The generous amount of seeds in this bread roll receipe really brings out the flavour of flax, probably even more so because I chose to first soak the seeds overnight. They also give nice texture. Regular wheat flour is accompanied by barley flour, very rich in fibre. You could also go with whole wheat (graham) flour or even rye flour.


Linseed rolls
2 baking trays, ~16 small rolls

0.5 dl linseeds (flax seeds)
2.5 dl milk
1 tbs (15 ml) (brown) sugar
25 g fresh yeast
2 dl barley flour (or graham or rye)

0.5-1 tsp (3-5 ml) salt
3 dl wheat flour
2 tbs (30 ml) olive oil

Measure the milk, sugar and seeds in a bowl. (If you want to, you could soak the seeds overnight.) Warm the liquid up and dissolve the yeast in it. Add barley flour and mix well. Cover the bowl and leave to rest for at least 15 minutes.
Add salt and start adding wheat flour little by little all the while kneading. Add the oil and knead a little more. Shape into small rolls, cover with a kitchen towel and leave to rest for about 30 minutes. Brush with milk and bake in the oven at 225 C for about 12 minutes.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti