24.2.2011

Jugurttimarinoitu kardemummabroileri
Kasperin, Jesperin ja Joonatanin tapaan

Kirjastosta varaamani opus Ruokakulttuuri islamin maissa (Helena Hallenberg & Irmeli Perho, 2010) vapautui vihdoin! Tätä olikin jo odotettu. Lehdistä oli luettu kiittäviä arvosteluja ja kirjakaupassakin oli tullut selailtua kirjaa pieni tovi.... Välimeren ja Lähi-Idän alueen ruokakulttuuri on jo hyvän aikaa ollut suuri suosikkini, maut ja ruokien valmistustavat ovat todella kovasti mieleeni. Innostus on silti aika tuore, ja tuon alueen ruokakulttuuriin ei Suomessa tietysti ole kovin helppoa tutustuakaan... Paljon kiintoisaa opittavaa siis! :)

Kardemumma ei ole pelkästään pullan kaveri,
vaikka Suomessa moni niin saattaa luullakin!

Ruokakulttuuri islamin maissa
ei ole keittokirja, vaikka opuksen lopussa onkin varsin mukava reseptiosio. Kirja on nimenomaan monipuolinen kuvaus ruokakulttuurista. Ihan jo sormet syyhyää, että pääsisin lukemaan pidemmälle. No, pitää myöntää, että aloitin kyllä lopusta päin ja kävin enimmäiseksi reseptit läpi... Nam, herkullisia annoksia peräperään, ja ainesosien puolesta ohjeet oli sovitettu suomalaisesta näkökulmasta mahdollisiksi toteuttaakin! Iso plussa! Ainoa kompastuskivi on se, ettei resepteistä ole kuvia, niitä todella kaipaisin.

Nyt hiljaa hiljaa hiivitään näin Kardemumman yössä...

Tämänkertainen ateria on Hallenbergin ja Perhon kirjan innoittama, mutta kuitenkin oma reseptini. Broilerin valmistelin kirjassa kuvatun jugurttimarinoinnin keinoin, menetelmä tulee Turkista. Annoksen jujuksi ja ideaksi valitsin kardemumman (jota muuten esiintyy monessa kirjan resepteissä, ihanaa). Maustamiseen käytin lisäksi muun muassa tuoretta inkivääriä ja juustokuminaa. Broilerista tuli jugurttimarinoinnin avulla todella mureaa, kuten kirja lupasikin, ja maut sain osumaan todella nappiin! Joskus rohkeat kokeilut todella palkitaan, tätä tulen tekemään jatkossakin. Ulkonäöllä tätä broiskua ei kuitenkaan ole pilattu, aneemisen kalvakaksi jää, jos ei pistä joukkoon jotain kurkumaa tai paprikajauheita...

Kardemummabroileri jugurttimarinadissa
(2-3 annosta)

300 g maustamatonta broileria suikaleina
200 g turkkilaista jugurttia
1 tl kardemummaa
pala tuoretta inkivääriä hienona raasteena
1 tl juustokuminaa (jeeraa)
1 mm valkosipulijauhetta
1 mm mustapippuria
1 mm suolaa
0.5 rkl oliiviöljyä

2 laakerinlehteä
muutamia chilihiutaleita

1 dl ohrasuurimoita
300 g sadonkorjuukasviksia

Edellisenä päivänä: Laita broilerisuikaleet, jugurtti (säästä purkkiin lusikallinen tai pari), mausteet ja öljytilkka muovipussiin. Sulje ilmatiiviiksi, pyörittele sekaisin ja jätä marinoitumaan jääkaappiin yön yli.

Laita ohrasuurimoiden keitinvesi kiehumaan, ja keitä ohralisäkettä 20 minuuttia. Lisää pakastekasvikset viimeiseksi viideksi minuutiksi joukkoon.

Noin puolessa välissä ohran keittoa on aika heittää broilerit jugurttimarinadin kanssa pannulle. Lisää pannuun myös laakerinlehdet ja pieni ripaus chiliä (ruokaan ei haluta tällä kertaa lainkaan tulisuutta, vain pienenpieni chilin aavistus). Kypsytä rauhassa ja lisää levyltä poistamisen jälkeen joukkoon säästämäsi pari lusikallista jugurttia (tämä on vain ulkonäön vuoksi). Poista laakerinlehdet ja tarjoile ohra-kasvissekoituksen kanssa.


Parodiahaastevastaus Jokiksen taidekisaan? ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti