9.2.2011

Jauhot pöllyämään!
Rukiinen omena-korianterileipä

Leipäkokeilut ovat muodostaneet eräänlaisen jatkumon, joskin näin pienessä taloudessa se ei ole kovinkaan tiheätapahtumainen. Yhdestäkin leivästä kun riittää pitkäksi aikaa varastoa pakkaseen. Toisaalta sopivan harvaan saapuva leivontapäivä on odotettu tapaus, ja niiden välissä on aikaa pohdiskella uusia erilaisia reseptivaihtoehtoja... ja muuttaa suunnitelmiakin useamman kerran. :P

Rukiinen omena-korianterileipä.

Tämänkertainen ohje on muunnelma Ruokalassa julkaistusta omenaleivästä puolitettuna. Koska käytin makeaa omenasosetta, riitti se hiivan ravinnoksi, enkä lisännyt sen enempiä sokereita tai siirappeja. Lisäksi korvasin fenkolinsimenet jauhetulla korianterilla, jonka pakkauksessa kerrottiin mausteen sopivan muun muassa ruokaleipiin ja omenaleivonnaisiin... Eli nappiosuma omenaleipään! Jauhojen määrää tarkistin hieman ylöspäin.

Taikinassa selvinä möykkyinä näkyneet omenakuutiot
olivat maastoutuneet täysin kypsässä leivässä.

Rukiinen omena-korianterileipä

1.25 dl vettä
2.5 dl sokeroitua omenasosetta tai -hilloa
25 g hiivaa
1 tl jauhettua korianteria (voit korvata fenkolinsiemenillä)
1 tl suolaa
3.5 dl ruisjauhoja
3.5 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi ja omenasose. (Itse käytin lasipurkissa myytävää, pieniä omenakuutioita sisältävää omenasosetta, joka on tarkoitettu esimerkiksi possuruokien lisukkeeksi.) Sekoita hiiva lämpimään seokseen hyvin. Mittaa joukkoon suola ja korianteri (tai fenkoli). Lisää ja alusta jauhot joukkoon vähitellen. Kohota kaksinkertaiseksi, eli noin tunnin verran. Leivo leiväksi ja aseta leivinpaperille tai leipävuokaan. Kohota vielä 30 minuuttia, ja paista sitten 175 asteessa noin tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti