13.2.2011

Chili con carne on a chilly day

Chili con carne syntyy arkiaterialla jauhelihastakin, mutta viikonloppuna ruokapöytään on aikaa haudutella parempaa kokolihaakin. Pannuun laitetaan siis naudan paistisuikaleita mausteisen tuliseen tomaattipohjaiseen kastikkeeseen. Resepti on oma sovitus klassisista chili con carnen mausteista ja ainesosista oman maun mukaisina määrinä. Joukosta ei tietenkään sovi unohtaa papuhässäkkää, tässä kidneypapuja säilykkeenä. Tykkään ylipäänsä siitä, että lihaisistakin kastikkeista löytyy riittävästi kasviksia, ettei jokainen annoksesta kauhaustu suupala olisi samanlainen. Joten lisäsin joukkoon vielä jumalattoman suuren porkkanan siivutettuna. Aluksi tämä sooloiluidea hieman arvelutti, mutta hei, näemmä ihQ-Jamiekin on tehnyt samoin! Jep, porkkana siis päätyköön oikeutetusti muiden mukana chili con carnenkin joukkoon. :)

Paremmat kuvat tuli tästä annoksesta,
jossa kastike oli sotkettu ja imeytetty riisiin...
Riisikeon keskelle padottu kastike taas osoittautui
kuvauskelvottomaksi mustaksi aukoksi. :P

Myötäpäivään kello yhdestätoista aloittaen, keskelle lopettaen:
oregano, kaakaojauhe, jeera, paprikajauhe, kaneli ja chilihiutaleet.

Chili con carne

400 g naudan paistisuikaleita
0.5 dl kuivattuja sipulilastuja vesitilkassa (tai 1 tuore sipuli)
2 valkosipulinkynttä
1-2 porkkanaa

2 tl paprikajauhetta
1 tl jeeraa (eli juustokuminaa)
1 tl kanelia
1 tl oreganoa
1 tl chilihiutaleita
1 rkl tummaa kaakojauhetta

0.5 tl suolaa
0.5 tl pippuria
1 tl sokeria

1 rkl balsamicoa
1 prk tomaattipyrettä (140 g) + vettä
1 prk kidneypapuja (420 g)

Nosta liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön, odotellessa voit kuoria ja pilkkoa sipulit ja porkkanat. Ruskista sitten naudanlihasuikaleet pannussa, ja kuullota myös sipuli ja valkosipuli. Lisää seuraavaksi pannulle porkkana sekä kaikki mausteet. Lisää myös balsamico ja tomaattipyre, ja sekoita joukkoon vettä sen verran, että saat kastikkeeseen sopivan koostumuksen. Kuumenna ja anna hautua 45-60 minuuttia (tai enemmänkin). Lisää pavut vasta haudutuksen lopussa, niille riittää muutaman minuutin lämmittely. Tarjoile riisin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Tuo kaakao oli todella ovela idea. Tein tänään ja vaikka hieman sävelsinkin silleen että sain tästä tortillan sisään sopivaa niin empä jäänyt katumaan kaakaon käyttöä vaikka se kieltämättä hieman epäilytti. Kuitenkin, vahvistaa muita makuja ja saa CCC:een synkän maun vielä synkemmäksi. Tämä on mielestäni siis hyvä asia. Synkkä ei ehkä ole imarteleva sana mutta tässä tapauksessa en osaa kuvailla juustokuminan ja chilin yhdistelmää paremmin.

    Sen verran voin kohteliaisuudesta antaa kokeilu vinkkiä että tumma olut veden tilalla on kokeilemisen arvoinen idea. Mitä tummempi sen parempi. Myös savuiset chili kastikkeet tuovat synkkyyttä ja kerroksia makuun lisää. Chili myös paranee jos sitä hauduttaa viisikin tuntia. Näin olutta voi lisäillä nesteen haihtuessa vaikka koko tölkin. Vaikka myönnän että itsekkin yleensä päädyn tuntiin kun se tuoksu on niin loistava ettei malta odottaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kommenteista Kazya, ja aivan mainiota tuo synkkä-sanan käyttö chilin kuvailuun, luulen ymmärtäväni mitä ajat takaa, eikä sanavalinta oikeastaan silloin ole hullumpi. Ja tuo tumman oluen käyttäminen oli hyvä vinkki. Se toisi epäilemättä lisää syvyyttä makukomboon. Taidat olla aikamoinen chilipatakulinaristi! ;)

      Poista