12.1.2011

Smooth talk

Smoothiet, pirtelöt ja muut juomat ovat mukava piristys aamu-, ilta- tai välipalalla. Miltei kaikki hedelmät ja marjat, erityisesti pakastemarjat, käyvät aineksiksi, ja sitten ei muuta kuin sauvasekoitin laulamaan. Ohentamiseen maitoa tai mehua. Ja joukkoon voi heittää vielä vaikkapa lusikallisen tai pari puurohiutaleita tai siemeniä.

Mango-mansikka-appelsiinismoothie.

Oma suosikkini on tuoreesta mangosta ja pakastemansikoista survaistu, appelsiinimehulla ryyditetty smoothie. Raikasta, makeaa mutta myös aavistuksen kirpeääkin. Näihin juomiin ei paljon ohjeita tarvita, mutta alla kuitenkin pari toteutusvaihtoehtoa itselle muistiin ja muille inspiraatioksi. Suurin heikkous pirtelöissä ja smoothieissa on kuitenkin se, että vaikka sen nauttii pillillä, katoaa juoma aivan luvattoman nopeasti. Olen pikemminkin ajatuksen kanssa maistelija kuin pikavauhdilla ahmiva ruokailija, mutta nämä lähemmäs puolen litran annokset saan kaikesta huolimatta dematerialisoitumaan kuin yhtenä suullisena. Pitääkö ruveta ronkkimaan smoothiet laseista pitkillä jälkkärilusikoilla, jotta ehtii nauttia maksimaalisesti?! ;)

Myötäpäivään alimmasta purkista aloittaen: soseutettua mangoa, mango-mansikkasosetta, appelsiinimehua ja valmis smoothie em. aineksista.

Mansikka-mangosmoothie
(kahdelle 4 dl laseihin)

1 mango
1-2 dl hieman sulaneita pakastemansikoita
3-4 dl appelsiinimehua

Paloittele mango ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää mansikat ja soseuta jälleen. Lisää vielä mehu ja survaise vielä kerta kiellon päälle.

Vinkki mangon käsittelyyn: Kuori mango ja tutkaile hedelmän muotoa. Mangon tiukasti hedelmälihassa kiinni oleva kivi on leveä, mutta litteä. Myös itse hedelmä on hieman litteä, ja hedelmälihan irroittaminen kannattaa aloittaa leikkaamalla nimenomaan litteiltä sivuilta posket pois mahdollisimman hyvin kiven tasaisen litteää reunaa veitsellä myötäillen. Ja sitten veitsellä leikellään loputkin hedelmälihat.

Mustikka-omena-sharonsmoothie maidolla ja ruishiutaleilla.

Mustikkasmoothie
(kahdelle 4 dl laseihin)

1 dl mustikoita
1 omena
1 sharon-hedelmä
4 rkl nestetilkassa lionneita puurohiutaleita
3-4 dl maitoa

Kokoa marjat ja paloitellut hedelmät (esim. sauvasekoittimen) sekoitusastiaan ja aja survokseksi. Lisää hiutaleet ja niin paljon maitoa, että smoothie täyttää valitsemasi lasit.

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä smoothieita! Nam! :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitti Henskis, näitä pitäisi tehdä useamminkin. :)

    VastaaPoista