8.1.2011

Pieni suuri kurpitsasosekeitto

Kurpitsan saatavuus on Suomessa parantunut viime vuosina, erityisesti loppusyksyn sesonkiaikana. Suuren Kurpitsan odotus palkittiin myös tämänviikkoisella kauppareissulla, ja heviosaston punnitukseen pääsi komea, joskin seuralaisiinsa verrattuna kohtuullisen pieni butternut- eli myskikurpitsa. Painoa pikkuisella oli vajaa kilo.

Butternut squash soup.

Ja mitäkö sosekeittoihin hullaantunut talvikurpitsasta tekisi? Niinpä. Eli kattila tulelle vaan. Ja voi jestas, että oli hyvää. Kaiken kruunasivat samaisesta kurpitsasta paahdetut siemenet keiton päälle ripoteltuna! Niitä siemeniä muuten tuli yllättävän paljon, riittää vielä vaikka leivontaan tai salaatin päälle. Kurpitsan kaveriksi keittoon sopii laittaa porkkanaa, perunaa tai Hayleyn mallin mukaisesti omenaa. Kuitenkin niin, että kurpitsaa on muihin kasviksiin verrattuna vähintään suhteessa 3:1.

Myski- eli melonikurpitsa, englanniksi butternut squash,
on eräs talvikurpitsalajike.

Kurpitsansiemeniä: sellaisenaan sekä paahdettuna.

Kurpitsasosekeitto (neljä annosta)

1 myskikurpitsa eli butternut squash (noin 900 g)
1 omena
2 tl jauhettua korianteria
0.5 tl kanelia
0.5 tl (sitruuna)suolaa
0.5 dl kuivattuja sipulilastuja (tai 1 tuore sipuli)
8 dl vettä
100 g chilituorejuustoa (Creme Goldessa Chili Lidlistä, siinä on oikeasti ytyä)

Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja rihmastot. Kuori ja kuutioi sekä kurpitsa että omena (ja sipuli mikäli käytät tuoretta). Kuumenna hieman rasvaa ja pyörittele korianteria hetki siinä. Lisää kasviskuutiot, kaneli sekä suola, ja anna kuullottua 5-10 minuuttia. Lisää sitten vesi sekä sipulilastut ja keitä hissukseen noin 20 minuuttia eli kunnes kurpitsa on kypsää. Sillä välin voit huuhdella ja putsata siemenet rihmastosta. Kuivaa siemenet talouspaperilla ja paahda pannulla.

Kun kurpitsa on kypsää ja pehmeää, on aika soseuttaa se sauvasekoittimella. Jos kaipaat soppaan suutuntumaa, erota osa kurpitsakuutioista soseuttamisen ajaksi ja palauta sitten pataan. Lisää lopuksi tuorejuusto ja anna sopan poreilla vielä se hetki, että juusto ehtii sulaa ja sekoittua kunnolla. Ja eikun soppaa kulhoihin ja pinnalle niitä paahdettuja siemeniä! :)

Tuumin mahtaisiko Tenavien Eppu tykätä myös tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti