2.1.2011

Lempeän tulinen hedelmä-broilerikeitto

Olen oppinut nauttimaan keittoruuista ja siten myös kokkailemaan niitä omassa keittiössäni vasta ihan viime vuosina. Pitkälti tähän keittoboikottiin taisivat liittyä lapsuuden suolaiset muistot erityisesti kouluruokalan inhoista keittojuureksista. Hyh niitä ylikypsiä porkkanoita ja kaikkia ällöttävän makuisia vihreitä sattumia. ;) Ja keittojakin oli tasan kolmea eri laatua: liha-, kala- ja makkarakeittoa. No okei, huimaa variointia edustivat kai sitten jauheliha- ja nakkisopat. Ja säiden lämmetessä kesäkeitto... Mutta mutta, nykyään maistuu lähes keitto kuin keitto, etenkin kun kasvikset on valmistettu oikein.

Arjen eksotiikkaa on omppu ja bansku broiskukeitossa.

Omassa keittiössäni syntyy silti aika harvoin noita perinteisiä keittoja. Kaikki kunnia kokeilevalle kokkaukselle ja eksoottisille mauille, tämänkertainen resepti onneen perustui makeiden hedelmien, kookoksen ja tulisuuden kombinaatioon broilerikeitossa. Maut ja määrät osuivat jämptisti kohdalleen, tätä soppaa tullaan syömään tässä taloudessa jatkossakin, ja suosittelen muitakin kokeilemaan! Resepti on oman tuotekehitysprosessini tulos, ideoita ja ainesosayhdistelmiä on tietysti haisteltu lähteestä jos toisesta. Kasviksia sopii lisätä ja poistaa sen mukaan mitä kaapeista löytyy, esimerkiksi maissi toimisi joukossa loistavasti. Tämän version kasvikset eivät vaadi kuin kuumentamisen, joten keitto myös valmistuu todella nopeasti. Ainoa juures eli porkkana on karkeana raasteena tuoden uudenlaisen suutuntuman (muttei siis vaadi sitä normikiehuttamista ja kypsyttelyä).


Vielä pitää hehkuttaa soppakeittiön iloista sen verran, että kyllä on helppoa ja mukavaa valmistaa tämäntyyppisiä aterioita reilun kokoisessa pinnoitetussa kattilassa (omani on Hackmannin Kovanaama-sarjan kattila). Yhdessä astiassa yhdellä levyllä koko homma. Helppoa, nopeaa, kätevää... helppo tiskatakin. Ja ei, tämä ei ole maksettu mainos vaan vilpitön ylistys hyväksi todetulle keitto- ja pataruokien kodille.

Äiti ei koskaan kertonut, että "keittojuurekset" voisivat näyttää
tällaisiltakin: omppua, parsakaalia, banskua ja porkkanaa.

Lempeän tulinen hedelmä-kanakeitto (4 annosta)

3 kpl (430 g) broilerin filettä
1 banaani
1 omena
1 porkkana
150 g parsakaalia
2 tl currya
3 rkl vehnäjauhoja
7 dl vettä
1 tl jauhettua korianteria
0.5 tl chilihiutaleita
2 rkl kookoshiutaleita
1 rkl soijakastiketta
2 dl maitoa

Suikaloi broilerin fileet ja pilko banaani, omena sekä parsakaali. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi (raastimen ronskeimmalla sivulla) tai suikaloi hyvin ohuiksi tikuiksi.

Ruskista broileripalat ja lisää curry ja vehnäjauhot (pyöritellen paistorasvassa). Kypsytä viitisen minuuttia. Lisää vesi ja loput mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta hiljaa poreillen toiset viisi minuuttia. Lisää lopuksi kasvikset sekä maito ja anna vain kiehahtaa. Tarjoile!

1 kommentti:

  1. No täälähän oli samaa juttua keitoista kuin minulla, tosiaan, :) Sillä erotuksella, että meillä kyllä usein tehdään noita perinteisimpiäkin keittoja.

    Ja olen samaa mieltä, tuosta isosta pinnoitetusta kattilasta, se on ehdoton. Mulla on kans Hackmann, en tiedä sarjan nimeä, se on vähän sellainen sanoisinko teema astia kulhojen mallinen enkä ole nänyt niitä myynnissä pitkään aikaan, mutta se on hyvä, kasarimallinen eli yhdellä kahvalla.

    Pitääpä koittaa tätä sunkin keittoa, kuulosti hyvältä!

    VastaaPoista