5.12.2010

Piparipurkki

Piparit ovat aivan olennainen osa joulun viettoa ja siihen valmistautumista. Ja parasta on tietysti se tuoksu kun nuo mausteiset sesonkiherkut kypsyvät uunissa.

Piparipurkki.

Hayleyn keittiössä ei kuitenkaan olla puuhattu omaa piparkakkutaikinaa alusta asti, kaupan pakastetaikinaan on oltu ihan tyytyväisiä ja taikina on myös kätevästi palasteltavissa pienempiin eriin (esimerkiksi tänään käytetyn pakkauksen toinen puoli meni taannoiseen piparijuustokakkuun). Ja seli seli, oikeasti en tänäkään vuonna tehnyt piparkakkutaikinaa itse sen vuoksi, että allekirjoittaneella on joku henkinen lukko siirapin ostamisen kanssa. Eli en vaan halua ostaa kaupasta siirappia! :D Ja ilman sitä ei synny piparitaikinaa...


Mutta asiaan. Tänään saatiin nauttia piparintuoksusta, ja nauttia saatiin lisäksi piparien koristelusta. Piparkakkutalon sijaan tein pienen piparipurkin. Siis piparista tehty piparipurkki! Sen sisällä voi oikeastikin säilyttää normipipareita, mutta pääasiallinen funktio on koristeena oleminen.

Pohjaa en loppupeleissä kiinnittänytkään, vaan se jäi ihan
normipipariksi. [Lue, tuli jo syödyksi.]

Piparipurkki

Paikanna sopivan kokoinen lieriö, esimerkiksi peltinen kynäpurkki. Tiskaa se ja mittaa lieriön piiri (ympärysmitta). Lisää tähän 1 cm lisää, jotta piparitaikina aikanaan ylettää purkkimallin ympärille. Piparipurkin korkeuden säädät makusi mukaan. Oman piparkakkupurkkini mitoiksi sain siis
(24 cm + 1 cm) x 6 cm.

Kauli piparitaikina ohueksi ja leikkaa lieriölle vaippa, eli purkille reunat mitoitussuunnitelman mukaisesti. Leikkaa myös mallipurkin (kynäpurkki) avulla piparipurkille kansi ja pohja, muista tässäkin noin puolen sentin "saumavarat". Nikkaroi purkille myös pikkuinen kahva kanteen!

Paista uunissa normaalien piparien tapaan ja asettele lieriön vaippa heti uunikuumana muottipurkin ympärille jäähtymään. Tämä vaatii pientä varovaisuutta ja kikkailua, mutta onnistut kyllä! Taikina jäähtyy ja asettuu nopeasti kunhan maltat hetken silti pidellä ja tarkkailla sitä muotin ympärillä. Älä kuitenkaan jätä taikinaa jäähtymään omine nokkineen liian tiiviisti mallipurkin ympärille. (Ethän halua, että mallipurkki jää "jumiin" piparitaikinan kovetuttua...)

Kiinnitä lieriön vaipan sauma tomusokeri-vesiseoksella. Kiinnitä samoin kahva kanteen. Mikäli pohja istuu hyvin purkkiin, kiinnitä sekin (jos ei niin syö se kiireen vilkkaan). Lopuksi onkin sitten koristelun aika. Komean punaisen värin saat sokerikuorrutteeseen vaikka aamupuurolta säästämäsi pari vadelmaa mehuksi muussaamalla. :)

Koristelu on kivaa.


2 kommenttia:

  1. Onpa hauska idea :) Ja kiitos vierailustasi blogissani.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Naminami. Jouluunhan on muuten enää 136 yötä! ;)

    VastaaPoista