11.12.2010

Lussekatter - Sahramipullaa Lucian päiväksi

Sahramileivonnaiset (lussekatter) liittyvät olennaisesti Lucian päivään, jota vietetään 13. joulukuuta. Joten nyt, jos milloin on hyvä hetki tuoda talveen valoa kauniin sahraminkeltaisilla sesonkileivonnaisilla. Sahramin sanotaan muuten olevan maailman kallein mauste. Toisaalta sahrami on varsin riittoisaa ihan jo pieninäkin määrinä, ainakin värinsä puolesta. Se tuli selväksi näiden pullien leivonnassa. :)

Sahramipullaa Hayleyn tapaan.

Pullapaakari-Hayley pääsi nimittäin osallistumaan sahramipullatalkoisiin. Tämä kauniin keltainen leivonnainen on tyypillinen ruotsalainen herkku, jota teimme kyllä ihan perinteisellä suomalaisella pullataikinalla. Sekaan vain lisättiin tuo sahrami (heti alkuvaiheessa lämpimään maitoon liuottaen). Puolen litran pullataikinaan riittää 0.5 grammaa sahramia.

Lucia-perinteeseen sekoittuneiden sahramipullien kerrotaan alunperin olevan osa saksalaista traditiota, jossa keltaisen valoa tuovan pullan avulla peloteltiin itse Lucifer (kissan muodossa) matkoihinsa. Leivonnaisen muoto ilmentääkin nukkuvaa kissaa. Tästä siis nimi lussekatt.

Sahramipullat voi luonnollisesti leipoa millaisiksi haluaa, mutta teeman mukaista henkeä niihin puhalletaan esimerkiksi S-kirjaimen (peilikuva) muotoisina kiekuroina sekä erilaisina sarvina ja kruunuina. Ja koristelu tietysti rusinoilla! Taiteilijan vapauksin meidän pullasatsissa tuli vaikka millaista känttyä aina Hannunvaakunasta vanhaan kunnon pullapoikaan.

Armoa anovan näköinen pullapoika.
Kalpaten sen kuitenkin loppupeleissä kävi... O:)

2 kommenttia:

  1. ei ole ihmekään että on maailman kallein mauste.. luin vähän aikaa sitte artikkelin sahramiviljelmätä jonka vuoden tuotto oli 70 grammaa :) yhdessä kukassa on kaksi niitä sahramitötsää.

    vaikka se antaa hienon värin niin maku on musta lähinnä tunkkanen parfyymi, vähän kun jonkun mummon vaatekaappi..

    VastaaPoista
  2. Sahramin maku on tosiaan asia, joka jakaa ihan jonkin verran mielipiteitä. Tämä puoli grammaa (puolen litran pullataikinassa) toi vain hyvin pienen makuvivahteen, mitä itse pidin aika yhdentekevänä. Ei varsinaisesti hyvää, muttei missään nimessä pahaakaan. Joissakin ohjeissa olen nähnyt samankokoisessa taikinassa yli kaksinkertaisen määrän sahramia... silloin varmaan maistuukin, ja toinen tykkää, toinen ei.

    VastaaPoista