27.12.2010

Itämaan tietäjien couscous - taateleita ja granaattiomenaa

Joulusta on selvitty kunnialla, mutta loma vielä jatkuu! Tässä kuitenkin jo ennen joulua makusteltua muonaa...

Taatelicouscous.

Granaattiomena on yksi näitä eksoottisia hedelmiä, joita tulee harvemmin ostettua kotiin. Saatavuus ja hinta vaihtelevat, mutta silloin kun tähdet asettuvat suotuisasti, kannattaa tilaisuuteen tarttua ja napata kaupassa kainaloon näitä herkkuja. Granaattiomenistahan käytetään eli syödään vain siemenet ja niitä ympäröivä punainen mehukas malto. Siemenet irroitetaan helpoiten (ja ilman sotkua) avattua hedelmää veden alla kulhossa murtaen. Ohje kuvineen päivineen löytyy esimerkiksi täältä.

Granaattiomena eli pomegranate.


Inspiraation tähän granaattiomenan siemenillä piristettyyn couscousateriaan sain ChocoChili-blogista. ChocoChilin Elina nimittäin kokkaili marraskuun ruokahaasteeseen voitokkaasti upean granaattiomenacouscousin. Oman couscousini pohjana ovat kuitenkin makeat taatelit jouluisella kanelinmaulla sävytettynä. Ja makeaa tässä todella riittää mahan täydeltä...


Makea taatelicouscous (neljä pientä annosta)

250 g kuivattuja taateleita
kuumaa vettä
0.5 tl kanelia
1 tl kuivattua minttua
1 tl kuivattua persiljaa
hieman inkivääriä raastettuna

0.5 dl sitruunamehua
3 dl vettä
2 dl couscousia
oliiviöljyä (suolaa, pippuria)
1 granaattiomenan siemenet

Murra varovasti taateliharkkoa pienempiin osiin, aseta kulhoon ja kaada vettä siten, että taatelit peittyvät puoliksi. Lisää kaneli, minttu, persilja ja inkivääriraaste. Anna taateleiden marinoitua ja imeä nestettä itseensä. Sekoitellakin voi välillä. Tämän vaiheen voi siis tehdä vaikkapa aamulla (tai edellisenä iltana kylmään veteen ja jääkaappiin), jolloin taatelit saavat rauhassa lepäillä lounasaikaan asti.

Kippaa taatelit paistokasariin ja lisää joukkoon myös sitruunamehu ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua sen verran, että taatelit alkavat näyttää pulleilta ja hyviltä, kiisseliksi asti ei kannata keitellä. Kytke levy pois päältä, sekoita couscous pataan ja anna nesteen imeytyä kannen alla. Loraus oliiviöljyä, sekoitus ja couscousateria on valmis tarjoiltavaksi. Ripottele tarjoiluastialle kumotun couscousin kruunuksi vielä granaattiomenan siemenet. Voilà! Tarjoile sellaisenaan tai vaikkapa kanan koipi- tai rintapalojen kanssa.

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä! Täytyykin testata tätä taateliversiota joskus.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia, ja kiitokset myös muusana toimimisesta! ;)

    VastaaPoista