20.12.2010

Bataattibakkanaalit: leipää ja laatikkoa

Ostinpa sitten jättimäisen bataatin, jolla painoa oli himpun verran alle kilon. Ei mikään kääpiö siis. Kuorin, pilkoin ja keitin kypsäksi, ja soseutin sitten perunasurvimella. Soseesta puolet käytin bataattileivän ja puolet bataattilaatikon tekoon. Ja kyllä tämä makea peruna maistui taas kerran hyvälle. Tavoitteena oli makea leipä ja hain siihen pullamaisuutta kaardemummalla. Kaardemumma ja bataatti sopivat hyvin yhteen, mutta maustamisen määrässä olisin saanut olla rohkeampikin. Myös makeutta voisi ehkä lisätä hunajalla, vaikka aika hyvä oli näinkin.

Saisinko vielä yhden palan?


Myös bataattilaatikko, jota tein ohraisen porkkanalaatikon tyyliin, sietäisi varmasti vahvempiakin maustepitoisuuksia inkiväärin ja kanelin suhteen. Mietonakin se kyllä maistui, ja ohra antoi mukavaa suutuntumaa. Unohdin muuten kokonaan kuvata bataattilaatikon! Uskomatonta mutta totta. Onkohan tämä nyt sitä nuoruusiän dementiaa...

Unohda meetvurstit ja kinkkusiivut, tämän leivän päällä nautitaan sinihomejuustoa tai ihan vain margariinia.

Bataattivuokaleipä

3 dl kiehuvaa vettä
3 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa

500 g bataattia -> keitä kypsäksi ja muussaa/soseuta
1 ps kuivahiivaa
0.3 dl lämmintä vettä
1 rkl sokeria
0.5 tl kaardemummaa (kannattaa tuplata)
noin 8 dl vehnäjauhoja

Kiehauta vesi ja kaada se ruisjauhojen (ja suolan) päälle. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan imeltyä yön yli tai aamusta iltaan.

Lisää lämmin bataatti, lämmin vesi, sokeri ja kaardemumma takinanalkuun. Sekoita kuivahiiva pariin jauhodesiin. Lisää kuivat aineet vähitelle alustaen. Kohota kaksinkertaiseksi. Pyörittele kohonnut taikina vuoan muotoon ja kohota vielä vuoassa. Voitele vedellä ja paista 200-asteisessa uunissa tunnin verran.


Bataattilaatikko

noin 500 g bataattia -> keitä kypsäksi ja muussaa/soseuta
2 dl ohrasuurimoita -> keitä kypsiksi bataatin keitinvedessä

puolikas kasvisliemikuutio
0.5 tl inkivääriä
0.5 tl kanelia
1 rkl hunajaa
2 munaa
5 dl maitoa tai vettä

Sekoita kypsät ohrasuurimot bataattimuusin sekaan. Riko kananmunat kulhoon, sekoita haarukalla ja lisää ja sekoita joukkoon myös maito/vesi. Lisää mausteet bataatti-ohraseokseen ja kaada joukkoon myös munamaito. Sekoita hyvin ja kaada uunivuokaan. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 1.5 tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti