18.11.2010

Vilukissan vihreä sosekeitto

Sosekeitoilla tuntuu aina olevan jotenkin mieltä rauhoittava vaikutus. Konstailematon, pehmeä suutuntuma ja höyryävän keiton lämmittävä vaikutus... Ei ihme, että olo rentoutuu. Täydellinen ateria syksystä talveen kääntyvässä vuodenajassa. Ulkoa kylmästä ja pimeästä saapuvalle ruokailijalle annos kannattaa muuten tarjoilla höyryävän kuumana nimenomaan korkeasta soppakulhosta. Sen reunoilla on hyvä lämmitellä viluisia käsiä. :)

Parsakaali-porkkana-perunasosekeitto
kylmäsavulohituorejuustolla maustaen.

Mutta runoilu sikseen. Sosekeittoa on puuhailtu, ja päivän väri on vihreä. Keiton pohjana ovat parsakaali, peruna ja porkkana. Makuaineena käytin savulohituorejuustoa, jota tuli testailtua hieman rieskarullienkin kanssa. Kasvisvaihtoehtoon valitaan sitten joku muu tuorejuustolaji. Sopan maku alkoi olla jo sellaisenaan varsin mukava, mutta jotakin se vielä mielestäni kaipasi. Pakkasessa köllöttelevä inkiväärin palanen sai sitten kutistua muutaman nirhaisun verran. Ja täytyy sanoa, että nyt osui inkiväärin maltillinen annostelu nappiin. Tuloksena juuri haluttu pienen pieni aavistus raikasta potkua.

Sosekeitoissahan hienoa on se, että määrät eivät ole niin justiinsa, ja ainesten keskinäisiä suhteita, maustamista ja keveyttä voi säätää helposti mieltymysten mukaan. Tällä kertaa tällainen keitto!


Vihreä kasvissosekeitto lohella

5 dl vettä
3 isoa porkkanaa
3 isoa perunaa
450 g parsakaalia (pakaste)
0.5 kasvisliemikuutio
laakerinlehti
150 g kylmäsavulohituorejuustoa
hieman tuoretta inkivääriä raastettuna

Kuori ja pilko porkkanat ja perunat. Keitä kasvikset kypsiksi kasvisliemikuution puolikkaan ja laakerinlehden kanssa. Porkkanat tarvitsevat eniten aikaa, parsakaali vähiten, joten kasvisten lisäämistä pataan kannattaa jaksottaa. Poista laakerinlehti ja soseuta kasvikset. Lisää tuorejuusto ja inkivääriraaste. Maista ja viimeistele, jos keksit viimeisteltävää. Tarjoile hyvän leivän kanssa höyryävän kuumana.

Lähikuvassa pers(L)ilja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti